Politie Utrecht

Persberichten Heuvelrug, 11.20 uur

Utrecht, 10-11-2010

Verlaten plaats aanrijding
DOORN De politie is op zoek naar de bestuurster van een personenauto die dinsdag 9 november betrokken was bij een aanrijding op de kruising van de Oude Arnhemseweg met de Stamerweg en daarna is doorgereden.

Rond 12.45 uur reed een 18-jarige vrouw uit Zeist met haar snorfiets over het fietspad van de Oude Arnhemseweg in de richting van Doorn. Ter hoogte van de Stamerweg naderde de onbekend gebleven bestuurster die kennelijk te laat zag dat het slachtoffer daar reed. Er volgde een aanrijding waarbij haar snorfiets flinke schade opliep. De bestuurster van de auto stopte nog wel, mompelde een excuus, maar reed vervolgens weg zonder haar identiteit van haar en de auto achter te laten.

Volgens het slachtoffer reed de automobiliste in een klein model auto, rood van kleur. De bestuurster betrof een blanke vrouw, leeftijd tussen 30 à 40 jaar oud, gezet van postuur met lang donker haar in een staart.

De politie verzoekt getuigen van het ongeval en/of personen die menen de vrouw, in combinatie met de auto, te herkennen contact op te nemen met de politie in Doorn via het telefoonnummer 0900-8844.

Verdachten van straatroven aangehouden
VEENENDAAL Op 23, 27 oktober en 29 oktober zijn vijf slachtoffers beroofd in de wijk Molenbrug. De politie startte direct een uitgebreid onderzoek en kon woensdag 3 november twee verdachten aanhouden.

Het eerste geweldsmisdrijf speelde zich af op zaterdag 23 oktober in de wijk Molenbrug. Twee mannen uit Veenendaal en Ede deden die avond bij de politie melding van beroving en mishandeling. Zij reden in een auto toen plotseling twee onbekende mannen achterin stapten. Het duo bedreigde de slachtoffers, mishandelde en beroofde hen. Op woensdag 27 oktober vond een soortgelijk geweldsmisdrijf plaats in de wijk Molenbrug. Ook nu werden twee mannen uit Veenendaal en Ede gedwongen om onder bedreiging hun waardevolle goederen af te geven. Twee dagen later, op vrijdag 29 oktober, werd omstreeks 20.30 uur een 28-jarige man uit Veenendaal met geweld bestolen van zijn telefoon aan de Weverij.

De politie kwam de verdachten (een 17-jarige jongen uit Veenendaal en een 22-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats) na gedegen recherche-onderzoek op het spoor. Het tweetal zit vast. Het onderzoek wordt voortgezet.

Waarschuwing: wees alert op woninginbraak
VEENENDAAL/RENSWOUDE Twaalf mensen hebben aangifte van woninginbraak gedaan in de gemeente Veenendaal/Renswoude in het afgelopen weekend. De politie waarschuwt inwoners van de gemeente daarom om alert te blijven op woninginbraak.

Opvallend is dat de inbraken voornamelijk in de avonduren en nacht plaatsvonden door middel van inklimming bij openstaande ramen/deuren, flipperen en hengelen. Bij de flippermethode duwen inbrekers met bijvoorbeeld een bankpas of een stuk plastic de slotschoot terug. Dit lukt alleen als de deur niet op het (nacht) slot is gedraaid. Bij de andere inbraakmethode hengelen inbrekers met een stuk ijzer aan de deurklink of deurgrendel. Op deze manier kunnen zij in minner dan 12 seconden binnenkomen. De buit bestond in de meeste gevallen uit gsms, navigatiesystemen, laptops en sieraden.

Verscherpt toezicht
De politie houdt verscherpt toezicht in wijken waar de woninginbraken hebben plaatsgevonden. Dit gebeurt opvallend, maar ook onopvallend. Hierdoor neemt de kans om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen toe. De kans wordt nog groter als u ook alert en waakzaam bent! Bel bij verdachte situaties, direct de politie via het alarmnummer 1-1-2. Let op het signalement van de verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n). Niet spoedeisende informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844.

Inbraakpreventie

- Plaats goedgekeurd en inbraakwerend beslag op de buitendeuren;
- Sluit uw woning altijd af als u weg gaat of als u gaat slapen (en haal de sleutel er dan uit!). Ook draaiknoppen aan de binnenkant voorkomen dat er gehengeld kan worden;

- Vergeet bij het afsluiten van uw woning vooral niet het wc- en kelderraampje, de schuur/garage en eventuele balkondeuren;
- Laat geen ladders of steigers buiten staan in uw tuin, de dieven kunnen zo zonder moeite de eerste etage bereiken. Deuren en ramen zijn hier vaak minder goed beveiligd dan de begane grond;
- Laat geen losse gebruiksvoorwerpen (zoals gereedschap, stoeptegels, staaldraad etc.) buiten uw huis of tuin slingeren. Inbrekers gebruiken deze materialen om via de hengelmethode binnen te komen;
- Zorg ervoor dat er geen bomen en struiken aan de zijkant vlak bij uw voordeur worden beplant. Deze beplanting kan namelijk dienen als schuilplek als inbrekers proberen in te breken;
- Leg kleinere waardevolle spullen zoals contant geld en sieraden uit het zicht.