Brede steun parlement voor innovatieagenda maritieme sector

10/11/2010 12:20

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

De fractiewoordvoerders van PvdA, CDA en VVD ondersteunen de ambitie van de maritieme sector om tot de wereldtop te behoren. De Kamerleden lieten zich voor een omvangrijk gehoor voorlichten over de economische stand van zaken in de maritieme cluster. Zij spraken allen steun uit voor de ambitie van de maritieme cluster zich te kwalificeren als economisch topgebied.

De bijeenkomst was een initiatief van de Maritime Innovation Council. Voorzitter Sjef van Dooremalen benadrukte dat de sector samen met de politiek wil investeren in oplossingen voor maatschappelijke problemen. Speerpunten zijn transport, duurzaamheid, concurrentie, veiligheid, energie en grondstoffen. Naast gezamenlijke aanpak van deze thema's vraagt de cluster een actieve overheidsrol bij de transitie van onderzoek naar toepassing en bij het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven onderling en met de kennisinstellingen. Nadrukkelijk werd gesteld dat specifiek beleid nodig is om de ambities te kunnen verwezenlijken.

Hiertoe gevraagd door moderator Maria Henneman, antwoordde mevrouw Afke Schaart (VVD) dat de topgebieden moeten worden gekoesterd en maritiem tot nu toe onderbelicht is gebleven. Onze positie in de wereld moet worden gehandhaafd door een proactief en resultaatgericht handelsbeleid. Mevrouw Gerda Verburg (CDA) roemde de bundeling van krachten door de cluster. De focus en timing van de maritieme cluster en de ambitie om kennis toepasbaar te maken dwingen respect af. Haar partijgenoot Pieter Omtzigt pleitte voor een duidelijke keuze waar we goed in zijn en daagde de sector uit nog specifieker aan te geven waar gericht beleid voor nodig is. Hij gaf aan dat de maritieme sector een basis vormt voor andere economische sectoren.

Mevrouw Sharon Dijksma (PvdA) zei met een loep te moeten zoeken naar geld voor innovatie- investeringen en hield een pleidooi voor consistente ondersteuning van de maritieme sector als grote werkgever. Na de eerste reacties volgde een discussie over specifiek versus generiek beleid. Mevrouw Dijksma bepleitte tijdens deze discussie een duidelijke keuze voor specifiek beleid. 'Put your money where your mouth is', aldus de politica.

Voorzitter Niko Wijnolst van Nederland Maritiem Land wees op de metamorfose van de maritieme cluster in de afgelopen jaren. De sector investeert dubbel zoveel in R? als gemiddeld in Nederland en herstelt zich snel van de crisis, dankzij internationale investeringen en een sterk toenemende samenwerking.

De vertegenwoordigers van het maritieme bedrijfsleven zegden toe bij te willen dragen aan de formulering van de eerste contouren van het nieuwe bedrijfslevenbeleid. Concrete suggesties zullen worden gedaan voor thema's waarin gezamenlijk kan worden geïnvesteerd, zoals in regelgeving, onderwijs, onderzoek en internationaal handels- en vestigingsbeleid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dutch-maritime-network.nl/downloads/20/20