Gemeente Lopik

Melden van zorgen over buur of familielid nog makkelijker

Wie kan mijn buurman helpen die zijn huis vervuilt? Ik maak me zorgen over mijn broer; hij gedraagt zich steeds vreemder maar weigert hulp. Voor deze mensen bestaat het Meldpunt Zorg & Overlast. Iedereen die zich zorgen maakt over een familielid, vriend, kennis of buurtgenoot kan hier een melding doen. Het nieuwe meldingsformulier op www.meldpuntzorgenoverlast.nl helpt bij de melding en het goed formuleren van het probleem. Zodat het Meldpunt snel de juiste hulp kan inzetten.

Het Meldpunt Zorg & Overlast is er voor mensen met veel problemen, zoals psychiatrische klachten, verslaving, vervuiling, ruzies of schulden. Als er niets gebeurt glijden ze langzaam af. Zelf willen, durven of kunnen ze geen hulp vragen. Zij hebben iemand in hun omgeving nodig om hulp in te schakelen. Dit kan door een melding bij het Meldpunt Zorg & Overlast.

Meer dan 300 meldingen worden per jaar bij het Meldpunt Zorg & Overlast gedaan. Vaak hebben melders zelf al naar oplossingen gezocht. Pas daarna komen ze bij het Meldpunt. Die melding blijkt in 99% van de gevallen zeer terecht en nodig. Met het formulier op de website hoopt het Meldpunt de drempel voor melden te verlagen, zodat eerder hulp geboden kan worden.

De mensen van het Meldpunt zoeken uit wat er aan de hand is en welke instantie passende hulp kan bieden. Een hulpverlener zoekt vervolgens contact en probeert vertrouwen te winnen. In het Meldpunt wordt hiervoor samengewerkt door GGD Midden-Nederland, Altrecht, Kwintes, Centrum Maliebaan, Vitras, Zuwe en MEE. Het Meldpunt houdt de melder op de hoogte.

Het Meldpunt is bereikbaar via meldpunt@ggdmn.nl of 030-6305480 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).