Vilans


Renaissance voor publieke gezondheidszorg

De geschiedenis van de openbare gezondheidszorg kenmerkt zich als een van sanitaire hervormingen, zorg voor het milieu en koepokinenting. Het ging in de 19de eeuw nog vooral om de heroïsche strijd tegen infectieziekten. Leprozen werden apart gehuisvest en er werden maatregelen genomen om vervuiling van de leefomgeving tegen te gaan. Aan het eind van de 19de eeuw maakte de opkomst van de statistiek het mogelijk verbanden te gaan leggen tussen de opkomst of daling van bepaalde ziektebeelden en bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen zoals armoede of de consumptie van sterke drank. Dit vakgebied werd de medische politie genoemd...

Openbare gezondheidszorg uit de mottenballen

Het was de glorietijd van de openbare gezondheidzorg. Curatieve zorg kwam niet verder dan aderlaten en gal spuwen. Gemeentebesturen namen tal van maatregelen ter bestrijding van de armoede, drankmisbruik en voedingsgewoonten en er werd waterleiding en riolering aangelegd. Begin 20ste eeuw begon de opkomst van de curatieve gezondheidzorg en meende men dat de openbare gezondheidzorg zijn werk had gedaan. Tot begin 21ste eeuw. In 2002 meldt het RIVM dat ongezond gedrag de belangrijkste oorzaak is van de stagnatie van de gezondheidsontwikkeling. Er wordt teveel gerookt, teveel alcohol gedronken, te weinig groente en fruit gegeten en we zitten teveel stil. De gezondheidsproblemen die daaruit voortvloeien zijn voor een groot deel vermijdbaar mits we bereid zijn onze levensstijl aan te passen. Moet de openbare gezondheidzorg uit de mottenballen gehaald worden? Wat kunnen zij voor een gezonde toekomst betekenen?

Publieke en curatieve zorg hebben elkaar nodig

Met het denken over onze gezondheidzorg zitten we nog een beetje aan het begin van de 20ste eeuw: onze curatieve zorg is top of the bill. We denken dat met de curatieve gezondheidszorg de kwaliteit van ons leven maakbaar is. En ja, we hebben in Nederland een gezondheidszorgsysteem om trots op te zijn. Maar we moeten de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. En die is dat curatieve gezondheidszorg en publieke gezondheidszorg elkaar weer nodig hebben. Gedrag gerelateerde gezondheidsproblemen zijn nu eenmaal niet alleen op te lossen met medisch specialistische hoogstandjes.

Van ZZ naar GG

Hoewel beïnvloeding en bemoeienis met het privéleven niet past in dit regeerakkoord, is het vanuit de optiek van gezondheidswinst toch het overwegen waard. Gezondheid wordt steeds schaarser en mede daardoor wordt ook de zorg steeds schaarser. We moeten er dus voor zorgen dat we de 10% van het nationaal inkomen die beschikbaar is voor onze gezondheidzorg goed besteden. Een groot deel van het antwoord zit in preventie: van Zorg en Ziekte naar Gezondheid en Gedrag (van ZZ naar GG). We willen niet terug naar de 19de eeuw dus gezondheidswinst gaat verder dan de preventiemedewerker. Het is een coproductie van zorgverlener, zorgverzekeraar, preventiemedewerker en, last but not least, de burger zelf. Hoe daar te komen is hiermee nog niet beantwoord, maar wie wil ziet mogelijkheden, wie niet wil ziet bezwaren.

Pieter Vos reageert op de blogs 'Over dreamers en gedrag' van Stannie Driessen en 'Een Al Gore voor de zorg' van Bas Leerink