Vilans


Vilans presenteert prestatie-indicatoren op Europees niveau

Utrecht, 9 november - "Het meten van prestaties van zorgorganisaties kan meerdere doelen dienen: verbeteringen van werkprocessen, externe verantwoording en zorgverlening aan individuele cliënten. Deze drie doelen gaan niet altijd samen. Om die reden moeten prestatie-indicatoren niet zonder meer op al deze niveaus worden gebruikt". Dat zei Henk Nies, bestuursvoorzitter van Vilans, kenniscentrum langdurende zorg op de PROGRESS conferentie `Quality management by result-oriented indicators' op 4 november in Brussel.

Tijdens deze conferentie presenteerde Vilans samen met het European Centre for Social Welfare Policy and Research uit Wenen, de City Universiteit uit Londen en enkele Duits/Oostenrijkse onderzoeksinstellingen een set van prestatie-indicatoren voor intramurale ouderenzorg.

Kwaliteit van leven

De set geeft aan welke indicatoren voor zorgorganisaties in de Europese landen van belang kunnen zijn. Projectleider Ruth Pel van Vilans licht toe: "Deze set besteedt niet alleen aandacht aan kwaliteit van zorg, maar ook aan kwaliteit van leven. Daarnaast komen onderwerpen als bedrijfsvoering, omgeving en leiderschap aan de orde."

De Europese landen delen de belangstelling én prioriteit om kwaliteit van leven als belangrijkste punt te zien waarop zorgorganisaties moeten presteren. De set prestatie-indicatoren kan daarbij een concreet hulpmiddel zijn. Maar minstens zo belangrijk is de discussie die na het meten van een indicator op gang komt. Wat is het verhaal bij een opvallende uitkomst? En zijn aanknopingspunten te vinden die leiden tot verbeteringen op de kwaliteit van leven voor cliënten?

Europese indicatoren

De set indicatoren kwam tot stand op basis van sets die in diverse landen gebruikt worden. Een raadpleging van ruim 50 experts uit een zevental Europese landen en praktijktoetsen uit drie landen vormen de basis van deze Europese set. Deze dient als inspiratiebron voor landelijke en lagere overheden, zorgorganisaties, externe toezichthouders en inkooporganisaties.

Het Handboek `Het meten van vooruitgang: indicatoren voor verpleeg- en verzorgingshuizen' is te bestellen via Sabina Mak, e-mail: s.mak@vilans.nl