Gemeente Dongen

Controle en handhaving aanbieden huisvuil

Publicatiedatum: 10-11-2010

De gemeente Dongen is begonnen met de controle op te vroeg aanbieden van huisvuil en GFT containers. Vaak blijkt dat, met name de huisvuilzakken, veel te vroeg (al de dag voor de ophaaldag) worden aangeboden. Dit levert vaak overlast op zoals langdurig in de weg staande zakken of rondslingerend afval. Om iedereen te wijzen op de juiste manier van aanbieden vinden er sinds 1 november controles plaats op de dag voorafgaand aan de dag van aanbieding. Tot nu toe zijn er 27 boetes uitgedeeld.

Nieuw toegestaan tijdstip
In de afvalstoffenverordening van de gemeente Dongen staat vermeld dat u uw huisvuil pas op de dag van inzameling aan straat mag zetten. Dit klopt. Echter, de daarbij vermelde tijd (pas vanaf 07.30 uur) klopt niet meer. Dit tijdstip is achterhaald en voor een groot aantal bewoners niet haalbaar in verband met vroeg van huis gaan naar het werk. Bij de eerstvolgende wijziging van deze verordening wordt dit dan ook aangepast. Ondanks de nog niet gewijzigde verordening heeft de gemeente Dongen besloten dat bewoners die netjes op de ophaaldag hun huisvuil of GFT aanbieden geen boete krijgen. Dus ook niet wanneer dit voor 7.30 uur gebeurd.

Niet toegestaan
De ervaring leert echter nog steeds, zo blijkt uit de controles, dat veel mensen de dag of avond vóór de inzameldag hun bakken en zakken aan straat en op de openbare weg zetten. Dit levert voor veel mensen overlast op! Denk hierbij aan stank (in de zomer), katten en vogels die de zakken open trekken en zo zorgen dat het vuil zich door de hele straat verspreid, trottoirs die geblokkeerd worden door een stapel vuilniszakken. Op sommige locaties liggen de clusterplaatsen in parkeervakken. Als het huisvuil dan s avonds al wordt aangeboden, betekent dit dat de parkeerplaats onnodig lang bezet is en dus niet gebruikt kan worden. Bij de gemeente Dongen komen hierover zeer regelmatig klachten binnen. Dit is dus niet toegestaan.

Controleren en handhaven
Sinds 1 november jl. controleert de handhaver van de gemeente Dongen en deelt waar nodig boetes uit. Deze boete bedraagt minimaal 60 wanneer afval al de dag voor de ophaaldag aan straat staat. Dat is natuurlijk zonde van uw geld. Daarom vragen wij u via deze weg nogmaals dringend om uw huisvuilzakken en GFT containers pas op de dag van inzameling aan de straat te zetten, op de daarvoor bestemde clusterplaats!