Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Oorlogsmonument bij De Rotterdam

Op de kade bij het stoomschip De Rotterdam onthulde burgemeester Aboutaleb vorige week een kopie van het HAL-oorlogsmonument. Dit gebeurde in het bijzijn van leden van de vereniging 'De Lijn', deelgemeentevoorzitter Seyit Yeyden en vertegenwoordigers van de gemeente.

Met het monument worden 264 personeelsleden van de Nederlandsch Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij (NASM) herdacht die in de Tweede Wereldoorlog op zee omkwamen. De naam NASM werd later ingekort tot Holland Amerika Lijn (HAL).

'De Lijn' heeft er jaren voor gepleit om het oorlogsmonument weer een plek te geven op de Wilhelminapier. Dit is dus gelukt, met financiële steun van veel betrokken leden en gemeente Rotterdam. "Om de herinnering levend te houden, zowel voor de oudere als de jongere generatie", aldus voorzitter Erris Plooij. "Het is ook mooi om bij De Rotterdam een dergelijk oorlogsmonument te mogen hebben", lichtte de directeur van het stoomschip, Willem Smit, de ligging van het oorlogsmonument toe.

Het monument bestaat uit een driehoek van schelpen met zes stalen kolommen. Op de kolommen staan granieten platen met de namen van de slachtoffers.

(foto ss Rotterdam)