Gemeente Breda

Breda verbetert aanpak huiselijk geweld

Breda wil met samenwerkende partners en de regiogemeenten de aanpak van huiselijk geweld verbeteren. De focus ligt op vroegtijdige hulpverlening om te voorkomen dat vrouwen een beroep moeten doen op de vrouwenopvang.

Om dit te bereiken zet de gemeente in op verbetering van de hulpverlening. De gemeente stelt een beleidsplan âAanpak huiselijk geweldâ op waarvan de vrouwenopvang onderdeel uitmaakt.

Door voorlichting en trainingen kan de gemeente eerder problemen signaleren en tijdig hulp bieden. Vooruitlopende op dit nieuwe beleidsplan wordt een éénmalige impuls gegeven om de aanpak van huiselijk geweld te versterken. Deze impuls is vooral gericht op preventie.

In 2009 is gestart met de uitvoering van de wet âTijdelijk huisverbodâ. Deze wet is na één jaar geëvalueerd. Er zijn 17 verbeteracties benoemd. In 2010 zijn gesprekken gevoerd met organisaties en gemeenten waarin hen gevraagd is naar knelpunten en wensen die er zijn in de aanpak van huiselijk geweld. Dit alles vraagt om extra inzet om tot gewenste verbeteringen te komen. Deze inzet heeft vooral betrekking op voorlichting, organiseren van bijeenkomsten en trainingen. Daarnaast voert de gemeente activiteiten uit op het gebied van privacy-knelpunten en gaat de gemeente meer regie voeren op onder andere de samenwerkingsafspraken, protocollen, netwerkbijeenkomsten en Kindspoor.

De acties in het kader van het huisverbod hebben betrekking op de hulpverlening. De hulp moet meer gericht zijn op alle bij het geweld betrokken gezinsleden. Daarnaast gaan gemeenten hun regierol versterken door een betere afstemming van activiteiten van alle uitvoerende partners, waaronder het Steunpunt huiselijk geweld, de CJGâs en de veiligheidshuizen.

Vanaf medio 2011 wordt de Wet meldcode van kracht. Hierbij is extra ondersteuning nodig om de uitvoering van deze wet te implementeren bij alle organisaties die verplicht worden een meldcode te hanteren.

De Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld is regionaal geïmplementeerd. In 2009 heeft Breda met betrokken partijen een samenwerkingsconvenant opgesteld, een visiedocument en het programmaplan Afhankelijk & Veilig (A&V) vastgesteld. Binnen het programma A&V worden activiteiten verricht om huiselijk geweld gezamenlijk aan te pakken. Breda is centrumgemeente en ontvangt jaarlijks een bijdrage van het rijk. In de jaren 2008 en 2009 zijn extra middelen beschikbaar gesteld door het rijk, die niet volledig zijn besteed. Van het restant van deze middelen wordt de aanpak van huiselijk geweld in 2011 en 2012 mede gefinancierd.

Breda, 10 november 2010