Gemeente Breda

Gladheidbestrijding in Breda: veiligheid en eigen verantwoordelijkheid

De Gemeente Breda is goed voorbereid op winterse omstandigheden. Het Gladheidsbestrijdingsplan van 1 november 2010 tot 1 april 2011 heeft tot doel om 7 dagen per week, 24 uur per dag bij gladheid 600 km rijwegen en 250 km fietspaden in en om Breda te kunnen strooien en sneeuwvrij te houden. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant.

âDe Gemeente neemt haar verantwoordelijk als wegbeheerder en doet er alles aan om het goed en veilig gebruik van de wegen en fietspaden in de stad tijdens de winter mogelijk te maken. We voldoen ruim aan de landelijke richtlijnenâ, volgens Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven. âToch doe ik een beroep op iedere inwoner en ondernemer om aanvullend op de gemeentelijke activiteiten eigen verantwoordelijkheid te nemen en tijdens winterse perioden de eigen stoep veilig te houden.â

Veiligheid voorop
Na twee extreem strenge winters en het landelijk tekort aan zout van de afgelopen winter evalueerde de gemeente de gladheidbestrijding. Samen met de krappe begroting zorgt dit voor summiere aanpassingen van de strooiroutes. In de winkelstraten in de Bredase binnenstad wordt niet meer preventief gestrooid, maar curatief geborsteld en gestrooid . Preventief strooien gebeurt op basis van gladheidverwachting om te voorkomen dat het glad wordt, curatief houdt in dat actie volgt op basis van de meldingen.
De aanpak van de wegen en fietspaden volgens het gladheidsbestrijdingsplan blijft verder zowel preventief als curatief. Scholen, zorgvoorzieningen en winkelcentra die buiten de veegroutes liggen kunnen gebruik maken van een strooikist en â zout van de gemeente.

Samen met Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant beschikte Breda begin vorige winter over voldoende zoutvoorraad. Voor de komende winter is nog een extra zoutvoorraad aangelegd, zodat Breda nu ook bij extreem winterweer voldoende strooizout heeft.

Eigen verantwoordelijkheid
Weggebruikers zijn bij gladheid extra voorzichtig. Deelnemen aan het verkeer tijdens de gladheid brengt risicoâs met zich mee. Ook waar gestrooid is, kunnen wegen soms nog glad zijn. De gemeente spant zich in om de wegen en fietspaden veilig en bereikbaar te houden, maar kan dit niet garanderen. Verkeersinformatie op radio, televisie en internet waarschuwt ruim van te voren voor gladheid. De gemeente adviseert dit in de gaten te houden.

Tips om de gladheid tegen te gaan
Op www.breda.nl > gladheid staan kaarten met de strooiroutes, actuele informatie, tips voor gladheidbestrijding en een link naar Meteo Consult voor de weersverwachtingen. De strooiroutes zijn ook in te zien bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10. Om gladheid tegen te gaan adviseert de gemeente onder andere: houd de toegang naar de woning sneeuwvrij; wees voorbereid en haal tijdig strooizout in huis; bij sneeuw is het beter om eerst te vegen en daarna
- zo nodig- te strooien; denk aan het milieu en maak matig gebruik van zout; strooi zout op plekken waar gelopen of gereden wordt; veeg sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft; houd goten en rioolputten vrij van sneeuw; maak de straat niet extra glad door bij vorst de auto schoon te spuiten of veel water te gebruiken voor schoonmaak buiten.

Breda, 10 november 2010