Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-voorzitter benoemd tot vice-president EUROHORCs

10 november 2010

NWO-voorzitter Jos Engelen is de nieuwe vice-president van de Europese organisatie van onderzoeksfinanciers en -instellingen EUROHORCs. De 'European Heads of Research Councils' adviseren de Europese Commissie over het Europese onderzoeksbeleid. De organisatie wil daarnaast de rol van nationale onderzoeksinstellingen en onderzoekfinanciers versterken door een platform voor discussie te bieden en gezamenlijke initiatieven te ontplooien.

Het is voor Nederland belangrijk om een prominente rol te vervullen in internationaal wetenschappelijk onderzoek. NWO ziet het als één van haar speerpunten om de Nederlandse positie in de wereldtop te verstevigen. Daarom speelt NWO een proactieve rol in de vorming van internationaal onderzoeksbeleid. Dit uit zich onder meer in actief lidmaatschap van EUROHORCs.

Jos Engelen wordt één van de twee vice-presidenten met de verantwoordelijkheid voor de groep 'onderzoeksfinanciers'. Engelen is aangesteld voor een periode van drie jaar en blijft in die periode voorzitter van NWO.

EUROHORCs

EUROHORCs, acroniem voor 'European Heads of Research Councils', werd in 1992 opgericht als vereniging van voorzitters van nationale onderzoekfinanciers én van publieke, niet-universitaire onderzoekinstellingen in Europa. Vanuit Nederland is naast NWO ook TNO, als onderzoeksinstelling, lid van EUROHORCs.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Noot voor de redactie,