NVM waarschuwt voor notarieel koopaktemonopolie

10/11/2010 13:01

NVM

Nieuwegein, 10 november 2010 - Niet alleen consumenten, maar ook overheidsorganen en professionele partijen als advocaten, projectontwikkelaars etc. dreigen het recht te verliezen om zonder tussenkomst van een notaris een koopakte op te maken. Tenminste als de wetgever gehoor geeft aan de voorkeuren van het onderzoeksteam dat op verzoek van het Ministerie van Justitie de Wet Koop Onroerende Zaken heeft geëvalueerd.

In 2003 leek een einde gekomen aan een slepende discussie over verplichte tussenkomst van een notaris bij de koop van een woning. De wetgever wees verplichte notariële tussenkomst van de hand. Met de invoering van de Wet Koop Onroerende Zaken koos de wetgever voor het systeem van een schriftelijke overeenkomst in combinatie met een bedenktijd van minimaal drie dagen voor de particuliere koper van een woning. Door het evaluatie-onderzoek dreigt de meer dan twintig jaar oude discussie nieuw leven ingeblazen te worden.

Grote weerstanden

Als het aan het onderzoeksteam ligt, wordt iedereen verplicht om gebruik te maken van de diensten van een notaris als hij een onroerende zaak koopt of verkoopt. Als de wetgever gehoor geeft aan die aanbeveling, zou een lang gekoesterde wens van het notariaat, een monopolie op koopakten, alsnog in vervulling gaan. Omdat het oorspronkelijke doel van de wet - bescherming van de particuliere koper van een woning- naar de achtergrond verdwijnt, dreigen steeds meer partijen de dupe te worden van de notariële expansiedrift. Zelfs een gemeente die een industrieterrein aan een multinational verkoopt, zal zich verplicht tot een notaris moeten wenden. Uitbreiding van het notariële monopolie met de koopakte roept niet alleen grote weerstanden op bij makelaarsorganisaties en bij consumentenorganisaties. Ook diverse organisaties die opkomen voor de belangen van bijvoorbeeld bouwers of projektontwikkelaars vinden dat hun achterban het recht moet behouden om zonder tussenkomst van een notaris een koopakte op te stellen.

Tweede Kamer

Omdat het onderwerp ieder moment weer op de politieke agenda geplaatst kan worden, heeft de NVM haar visie op de Wet Koop Onroerende zaken toegezonden naar onder andere de leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. De NVM-visie is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR 2010/104 en 195).

Dossier NVM Wet Koop Onroerende Zaken

Het dossier over de Wet Koop Onroerende Zaken is eenvoudig te vinden op de website van de NVM als u de zoekterm "evaluatie" gebruikt: www.nvm.nl .

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl