"Introductie Alcoholslot leidt tot verkeersdeelname alcoholverslaafde"

10/11/2010 13:30

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is van mening dat verkeersdeelname door alcoholverslaafden in het Alcoholslotprogramma onverantwoord is. Alcoholverslaving is een ernstige ziekte die intensieve medische behandeling behoeft. Deelname aan het verkeer is niet veilig, zolang de ziekte niet genezen is. De minister van Infrastructuur en Milieu wil echter een Alcoholslotprogramma invoeren, waarin alcoholverslaafden tóch aan het verkeer kunnen deelnemen. Omdat zij bovendien niets hoeven doen aan hun alcoholverslaving, zullen velen na afloop van het twee jaar durende programma onverminderd verslaafd zijn.

Alcoholverslaafden medisch ongeschikt voor verkeersdeelname

De minister wil het Alcholslotprogramma invoeren om alcoholgebruik in het verkeer strenger aan te pakken. Het alcoholslot is een startonderbreker. Om met de auto te kunnen rijden, dient de bestuurder eerst met succes een blaastest af te leggen. Het Alcoholslotprogramma zal opgelegd worden aan bestuurders die onder invloed van alcohol (1.3-2.1 promille) zijn aangehouden. In deze categorie bevinden zich bestuurders met milde alcoholproblemen, maar ook veel alcoholverslaafden. In de wet is vastgelegd dat een alcoholverslaafde medisch ongeschikt is voor verkeersdeelname. Ook een nuchtere alcoholverslaafde is voor veilige verkeersdeelname te ziek. Een nuchtere alcoholverslaafde heeft namelijk een grote kans op ontwenningsverschijnselen (o.a. trillingen, braken, slaperigheid, delier, insulten), die directe medische behandeling behoeven. Daarnaast zijn er de ernstige aandoeningen die het gevolg zijn van het chronische alcoholmisbruik (o.a. neurologische schade, leverziekten, diabetes) en die deelname aan het verkeer onverantwoord kunnen maken. Onder medici bestaat geen enkele discussie over de medische ongeschiktheid van alcoholverslaafden voor verkeersdeelname.

Alcoholslotprogramma negeert alcoholverslaving deelnemers

In de huidige procedure (sinds 30 jaar) wordt in opdracht van de minister medisch onderzoek verricht onder alcoholovertreders boven 1.8 promille (6000 per jaar). Het blijkt dat 55% van hen een alcoholverslaving heeft. Alcoholverslaafden worden nu nog medisch ongeschikt verklaard en dienen eerst te zijn genezen alvorens ze weer aan het verkeer mogen deelnemen. Tot grote zorg van de NVvP wil de minister voortaan dit medisch onderzoek laten vervallen, hetgeen een groot risico inhoudt voor de verkeersveiligheid: alcoholverslaafden zullen niet langer worden geïdentificeerd en zullen (ondanks hun feitelijke medische ongeschiktheid) via het alcoholslotprogramma tóch deelnemen aan het verkeer. Bovendien wordt alcoholverslaving door het ministerie gezien als een gedragsprobleem dat is te corrigeren met een alcoholslot, terwijl de huidige wetenschap alcoholverslaving ziet als een ernstige hersenziekte en daarom intensieve medische behandeling behoeft. Het verkeersonveilige en onverantwoorde gedrag komt juist voort uit de ziekte en zal niet verdwijnen wanneer de verslaafde niet geneest. Het Alcoholslotprogramma, dat niet voorziet in een verplicht individueel behandeltraject, moet dus niet toegankelijk zijn voor alcoholverslaafden. Wel lijkt het een passende maatregel voor bestuurders met mildere alcoholziekten zoals alcoholmisbruik, op voorwaarde dat ook zij aantoonbaar genezen zijn alvorens uit het programma te komen.





http://www.nvvp.net