Uitgeverij Bert Bakker

Jaffe Vink wint Het Scalpel, de prijs voor de beste polemist

Jaffe Vink tijdens de Avond van de Polemiek Jaffe Vink is donderdag 4 november de eerste winnaar geworden van Het Scalpel. Vink won de prijs voor de beste polemist op de Avond van de Polemiek, met een pleidooi tegen de journalistiek.

De aanleiding voor de avond, die volgend jaar opnieuw zal plaatsvinden, vormde de publicatie van het boek Het scherp van de snede - De Nederlandse literatuur in 100 en enige polemieken van Pierre Vinken (`Polemiek is kwetsenopniveau') en publicist Hans van den Bergh.

Vink streed in De Balie op de Avond van de Polemiek tegen negen collega's, die ieder een speciaal voor de gelegenheid geschreven schotschrift voordroegen: Hugo Brandt Corstius, Afshin Ellian, Paul Frentrop, Nausicaa Marbe, Heleen Mees, Ullid'Oliveira, JeroenvanKan, Marike Stellinga en Ebru Umar.

De filosoof Vink, voormalig eindredacteur van de bijlage Letter&Geest van dagblad Trouw en oud-hoofdredacteur van Opinio, betoogde dat de ophef rondom het gifschip Probo Koala overtrokken is. Volgens Vink zijn er geen harde bewijzen voor de veronderstelling dat de lozing van het gif in de stad Abidjan in Ivoorkust tot vijftien doden en duizenden ziektegevallen heeft geleid. "Het was duidelijk dat het afval niet zo gedumpt had moeten worden en het was duidelijk dat het weerzinwekkend stonk. Maar de belangrijkste vragen werden door de media niet beantwoord: wat zat er precies in het afval en was dit afval de oorzaak van dood en verderf?"

¿