D66

woensdag 10 november 2010

Stop met afronden belminuten naar boven

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil duidelijkheid van minister Verhagen (ELI, CDA) over de oneerlijke afronding op hele belminuten naar boven door telecomaanbieders. Verhoeven stelt Kamervragen met VVD en GroenLinks.

Oneerlijk

Eurocommissaris Kroes (VVD) zei in de laatste uitzending van Kassa dat het afronden op hele belminuten niet mag volgens Europese regelgeving. Later bleek dit alleen te gelden voor bellen naar het buitenland. Verhoeven: "Oneerlijk. Nederlanders betalen onderling teveel voor wat ze werkelijk bellen. Voor één minuut en 23 seconden aan de telefoon rekenen telecomaanbieders twee minuten. Door deze afronding kunnen consumenten tot wel 60% teveel betalen. Waarom mag dit wél in Nederland en niet in Europa? Wij willen dat minister Verhagen voor de kerst duidelijkheid schept."

Parkeren

Kroes zei in het programma Kassa dat de Europese wet op dit punt boven de Nederlandse wet staat en dat daarom het afronden van belminuten niet mag. In de Europese Unie is afronden verboden, omdat de consument dan moeilijk prijzen met elkaar kan vergelijken. Verhoeven: "Nederlanders moeten ongeacht prijsvergelijking ook per seconde kunnen betalen. Het is nu net als met parkeren. Ook daar betaal je voor tijd dat je niet in de parkeergarage hebt gestaan. Een kromme en oneerlijke manier van afrekenen