Watersportverbond - KNWV

Westerhof en Berkhout niet ISAF zeilsters van 2010

dinsdag 9 november 2010

In het Zappeion in Athene werd de Spaanse surfster Blanca Manchon tot beste zeilster van de wereld gekozen. Koning Constantine, voorheen Koning van Griekenland en IOC-lid maakte de prestigieuze wereldwijde bekroning voor de surfster in de Olympische RS:X klasse bekend. Nederlandse zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof van de Delta Lloyd Kernploeg waren een van de vier genomineerden bij de dames.

(foto archief WK RS:X / Blanca Manchon)

Hoe werkt het?
De genomineerden worden geselecteerd uit alle mogelijke disciplines in de zeilsport. De sporters werden voor hun uitverkiezing beoordeeld op hun sportieve prestaties gedurende de periode tussen 1 september 2009 en 31 augustus 2010.? De uiteindelijke winnaars bij de dames en de heren zijn gekozen door alle watersportbonden die aangesloten zijn bij de ISAF. De bonden mogen slechts een dame en een heer kiezen. Bij de mannen zijn geen Nederlanders genomineerd en won Laser zeiler Tom Slingsby uit Australië.


1 x Wereldkampioen niet genoeg
Berkhout en Westerhof werden dit jaar voor de 2e keer op rij
wereldkampioen in de Olympische 470 klasse, een boot die gevaren wordt door twee vrouwen. Berkhout mag zich zelfs vijfvoudig wereldkampioen noemen in deze klasse. Maar deze prestaties waren minder aansprekend dan het wereldkampioenschap en twee overwinningen tijdens ISAF wereldbekerwedstrijden die de Spaanse surfster op haar naam had geschreven in 2010. Manchon was in 2009 ook al genomineerd, toen won ze niet.

De Nederlandse zeilsters waren een van de vier vrouwelijke kanshebbers op deze prestigieuze wereldwijde bekroning. De andere genomineerden waren:

- Kristin Boese (GER) â Negen keer kitesurf wereldkampioen
- Siripon Kaewduang-Ngam (THA) â Jeugd Olympische Spelen gouden medaille

- Blanca Manchón (ESP) - RS:X wereldkampioen en twee maal winnaar wereldbeker

- Lisa Westerhof & Lobke Berkhout (NED) - 470 wereldkampioenen 2010

Dream team
Westerhof en Berkhout zeilen nog maar twee jaar samen, maar wonnen in die korte tijd al twee wereldkampioenschappen in de 470 klasse. Samen met andere zeilpartners stonden ze in de afgelopen negen jaar al zes keer op het podium van een wereldkampioenschap in de competitieve 470 klasse. Beide zeilsters hebben afzonderlijk van elkaar al meegedaan aan de Olympische Spelen: Westerhof in 2004 en Berkhout in 2008, waar ze het zilver won. Legendarisch is ook de overwinning van Westerhof in 1996 in de Optimist klasse. In deze jeugdklasse won Westerhof van alle jongens en meisjes. Kortom op papier en in werkelijkheid een formidabel team met als kenmerk, winnen als het er om gaat.

Het duo begon de nominatieperiode in 2009 met een overwinning tijdens de wereldbekerwedstrijden op Olympisch water in Weymouth. De focus in 2010 was op het wereldkampioenschap op eigen water in Scheveningen, de woonplaats van Lisa Westerhof. Als verdedigend kampioenen lieten ze de wereld zien dat ze inderdaad een âdream teamâ zijn. Ze wonnen samen hun tweede titel en Berkhout pakte haar vijfde wereldtitel; daarmee is Berkhout de meest succesvolle zeilster in de 470 klasse.