Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Wethouder Tim Verhoef sluit maatschappelijke stages af in het cultuurhuis

Presentaties MAS 2010

Vrijdag 5 november sloten 20 leerlingen van het Reviuslyceum hun maatschappelijke stageweek af in het cultuurhuis in Doorn. Wethouder Tim Verhoef luisterde naar de verhalen over de stage bij de gemeente.

"Leuker dan school"

De maatschappelijke stage is ervoor bedoeld om jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en betrokken te maken bij maatschappelijke onderwerpen die leven in hun eigen omgeving.

In de stage voor de gemeente hebben de jongeren zich verdiept in de onderwerpen 'Natuur- en Landschapsbeheer', 'Lichtvervuiling' en 'Asielzoekers'. Hoe de gemeente met deze thema's omgaat en hun eigen ideeen stonden daarbij centraal.

"Bomen zagen"

De leerlingen hebben het er flink druk mee gehad. Van bomen zagen tot een rollenspel over openbare verlichting en lichtvervuiling , tot een bezoek aan de rechtbank en een activiteit organiseren voor vluchtelingenkinderen. De groep met het onderwerp lichthinder heeft zich een week lang verdiept in verlichting en de gevolgen van overmatige verlichting. Om een goed beeld te krijgen interviewden de leerlingen de wethouder, bedrijven, inwoners en medescholieren. Een van de hoogtepunten van de stage was een nachtbeleving met de boswachter van Staatsbosbeheer. De leerlingen hebben zelf een half uur lang alleen in het bos ervaren beleefd hoe donker/ licht het op en rond het Leersumse Veld was.

Aan het einde van de week konden de stagiaires van Natuur- en Landschapsbeheer geen boom meer zien. De hele week hebben ze verschillende jonge boompjes gezaagd, geknipt en getrokken. Bijvoorbeeld jonge elzen om een oever langs een paddenpoel weer zonrijk te maken en grove dennen om de heide open te houden. Ook hebben ze geleerd hoe de gemeente is opgebouwd, hoe het landschap is ontstaan en hoe het beheerd kan worden dat zowel natuur als landschap behouden blijft. Voor de groep die stage liep bij het AZC was het bezoek aan de noodopvang in Amerongen en het optrekken met de vluchtelingenkinderen heel bijzonder.

"Goed dat jullie je deze week in deze onderwerpen hebben verdiept"

Na de presentaties van de leerlingen sprak Wethouder Tim Verhoef zijn waardering uit voor de leerlingen. Hij bedankte hen voor de presentaties en de goede ideeën. "Graag denken we met jullie verder over deze onderwerpen".