Gemeente Lelystad

Lelystad voorbeeld op gebied van armoedebeleid

Woensdag 10 november 2010

Lelystad zet als één van de eerste gemeenten in Nederland al enige jaren sterk in op het preventieve armoedebeleid. Dit wordt geconcludeerd in een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut naar armoedebeleid bij gemeenten. De concrete uitwerking van het Lelystadse beleid, gericht op het voorkomen van het doorgeven van armoede, scoort hoge ogen in het onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de Nederlandse Stedenestafette 2010. Het onderzoek noemt Lelystad een `voorbeeld' voor andere gemeenten.

De Stedenestafette is één van de activiteiten die in het Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting wordt georganiseerd. Lelystad neemt als één van de 30 gemeenten hieraan deel.

"Tevreden met resultaten"

Wethouder Willem de Jager: "Ik ben tevreden met de resultaten uit het onderzoek. We willen als gemeente dat iedereen mee kan doen. Als je als kind opgroeit in armoede mis je kansen, het risico dat je dan zelf later ook in een positie van armoede terecht komt, is veel groter. Wij willen kinderen van elke leeftijd de kansen bieden die ze nodig hebben. We zoeken niet naar allerlei aparte activiteiten, maar zorgen dat we met het bestaande beleid zoveel mogelijk kinderen mee kunnen laten doen. Want wat goed is voor kinderen is ook goed voor kinderen in een achterstandspositie. Het rapport van het Verwey-Jonker instituut is een teken dat we op de goede weg zijn. Maar we zijn er nog niet. Het is een kwestie van de lange adem en we blijven ons, gelukkig met alle Lelystadse organisaties, met energie daarvoor inzetten."

Grote inzet

Het Verwey Jonker Instituut constateert in Lelystad een grote (meer dan gemiddelde) inzet van maatschappelijke organisaties bij armoedebestrijding. Ook is een meer dan gemiddeld aantal scholen betrokken.

Veel projecten

In het onderzoek wordt verder geconcludeerd dat Lelystad erg actief is op het gebied van armoedebeleid. Expliciet worden genoemd:
* Het project Kanspunt: een centraal punt waar professionals en vrijwilligers terecht kunnen wanneer zij opmerken dat een kind of de ouders vanwege armoede niet volwaardig kunnen mee doen aan de samenleving. Kanspunt biedt ondersteuningsmogelijkheden, begeleiding en coördineert het hulpaanbod.
* Schuldhulpverlening Tijdens Detentie (STD): een pilot die beoogt gedetineerden na hun vrijlating een optimale kans te bieden op een stabiel bestaan en op voorkoming van recidive door o.a. regelingen te treffen voor bestaande schulden en na de vrijlating begeleiding en ondersteuning te bieden.

* School's Cool: bij School's Cool begeleiden mentoren risicoleerlingen in het basisonderwijs bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. Er worden afspraken vastgelegd in een contract tussen ouders, leerling en mentor. Hiermee worden goede resultaten geboekt.

Ook is er de participatiebijdrage van 200 euro voor gezinnen met jongeren t/m 17 jaar en een inkomen op of onder 120% van het sociaal minimum. Met behulp van deze participatiebijdrage kunnen jongeren lid bijvoorbeeld worden van een vereniging.

Draagvlak

Uit het onderzoek blijkt dat de beleidsprioriteit van de gemeente gericht op de preventie van armoede een breed draagvlak kent onder de organisaties. Er is een grote mate van samenwerking, geconcretiseerd in verbanden en samenwerkingsovereenkomsten.

Ambtenaren en organisaties vinden verder dat de beleidsmaatregelen voldoende terug te zien zijn in de praktijk. Er bestaat een groot draagvlak onder ambtenaren en organisaties om het ingezette beleid te continueren, aldus het onderzoek.

Inzicht in effectiviteit

Het Verwey-Jonker Instituut adviseert Lelystad om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van het gemeentelijke armoedebeleid. De onderzoekers vinden in dat verband de eerste Armoedemonitor die nu ontwikkeld wordt een goede ontwikkeling.
Ja