Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

KNMP Persbericht: Laat patiënt minder vaak van merk medicijn wisselen

KNMP - 10 november 2010

De prijzen van veel generieke medicijnen zijn tot op de bodem gedaald. Daarmee heeft het voorkeursbeleid van verzekeraars voor die medicijnen zijn doel bereikt. De KNMP roept verzekeraars op om voor die medicijnen het voorkeursbeleid los te laten. Dat komt de patiëntveiligheid ten goede en kost het de verzekeraars geen extra geld.

Zorgverzekeraars schrijven sinds enkele jaren voor welk merk geneesmiddel nog vergoed wordt (voorkeursbeleid). In de berichtgeving van de NOS komt opnieuw naar voren dat patiënten in de war raken wanneer zij geregeld van doosje moeten wisselen. De NOS liet ook zien dat de voorkeursmiddelen van verzekeraars steeds vaker niet leverbaar zijn.

De medicijnen voor chronisch gebruik vallen vrijwel altijd onder het voorkeursbeleid. De prijzen van die (veelal generieke) medicijnen zijn tot op de bodem gedaald. Het doel van het voorkeursbeleid (lage prijzen) is daarmee bereikt. Naar de mening van de KNMP is het dan ook nu het moment om te stoppen met het voorkeursbeleid voor die ultra-laaggeprijsde en veelgebruikte medicijnen. Dat is in het belang van de patiëntveiligheid en bovendien op den duur kostenbesparend, omdat onnodige (en dure) ziekenhuisopnames als gevolg van verkeerd medicijngebruik worden voorkomen.