Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-11-09

10 november 2010


* Geluidbeleid voor Baanstee-Noord

* Bekostigingsplafond onderwijshuisvesting
* Onderzoek detailhandel centrum Purmerend 2010
* Purmerendse markten functioneren goed

* Onderzoek zondagsmarkt

* Evaluatie precarioverordening

Geluidbeleid voor Baanstee-Noord

Voor Baanstee-Noord is in het bestemmingsplan opgenomen dat er geluidbeleid gemaakt moest worden. Om het industrielawaai van het bedrijvenpark te beheren heeft de gemeente Purmerend een geluidbeheerplan opgesteld. Doel van dit plan is om voor industrielawaai een beleidskader en een toetsingskader te scheppen voor de verlenging van milieuvergunningen en het vaststellen van maatwerkvoorschriften voor bedrijven.

Bekostigingsplafond onderwijshuisvesting

Het college van burgemeester en wethouders heeft het bekostigingsplafond voor onderwijshuisvesting vastgesteld. Dit doet het college op basis van de aanvragen van schoolbesturen. Voor de periode 2011-2014 zijn er 28 aanvragen gedaan en is het bekostigingsplafond vastgesteld op ruim EUR2,2 miljoen euro. De aanvragen zijn beoordeeld en het college stelt aan de gemeenteraad voor om van de beschikbare 2,2 miljoen, 1,8 miljoen beschikbaar te stellen. Het resterende bedrag gaat naar de algemene middelen.

Onderzoek detailhandel centrum Purmerend 2010

Purmerend heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken van de detailhandel in het centrum. Het college neemt de resultaten van dit onderzoek voor kennisgeving aan. Het volledige onderzoek - dat vertrekpunt vormt voor de discussie over de toekomst - wordt beschikbaar gesteld via de gemeentelijke website.

Purmerendse markten functioneren goed

De Purmerendse markten functioneren goed. Het is een landelijke trend dat markten de laatste jaren minder goed werken dan enkele jaren geleden. Dit is met name terug te zien in het uitgavenpatroon van bezoekers, leegstand en verloop. Purmerend vormt hier een positieve uitzondering op, dat blijkt uit de evaluatie waren- en themamarkten 2008-2010 die door het college is vastgesteld. Uit de evaluatie blijkt dat er enkele concrete redenen zijn voor het goed functioneren van de Purmerendse markt.
Een goed voorbeeld hiervan is het succes van de themamarkten zoals de Kerstmarkt, Lappendag en de Internationale markt. Het college van burgemeester en wethouders legt de evaluatie ter kennisname voor aan de gemeenteraad.

Onderzoek zondagsmarkt

De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2009 met ruime meerderheid een initiatiefvoorstel van Groen Links aangenomen. Daarin heeft de gemeenteraad uitgesproken voorstander te zijn van een warenmarkt op zondag gedurende de maanden mei t/m oktober vanaf 2011. De raad heeft het college opdracht gegeven te onderzoeken of hiervoor draagvlak is bij de ondernemers in de binnenstad, belangstelling bij marktkooplieden, de diversiteit kan worden gegarandeerd, de markt op de toeristische agenda kan komen en hoe de markt verder gepromoot kan worden. Op basis van alle ingekomen reacties heeft het college besloten de gemeenteraad negatief te adviseren over het instellen van een zondagsmarkt.

Evaluatie precarioverordening

Sinds 1 januari 2009 is er een nieuwe precarioverordening van kracht. Precario is een belasting voor het hebben van voorwerpen op gemeentegrond (bijvoorbeeld reclame). De nieuwe verordening kwam tot stand naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de VVD. Het college heeft kennis genomen van de evaluatie van de uitvoering van de verordening in 2010 en stuurt deze aan de gemeenteraad door ter bespreking. Het initiatiefvoorstel moest leiden tot administratieve lastendrukvermindering voor het bedrijfsleven en vereenvoudiging van de werkzaamheden voor de organisatie. Of aan de eerste doelstelling is voldaan is niet eenduidig: de aanslag bestaat uit minder onderdelen maar een aanslag ontvangt men evengoed. De gewijzigde manier van heffen heeft niet geleid tot minder werkzaamheden. Als randvoorwaarde had de gemeenteraad ten slotte nog meegegeven dat de nieuwe werkwijze niet tot een lagere opbrengst mag leiden. Aan die randvoorwaarde is voldaan.