Gemeente Lelystad

Lelystadse jeugd maakt het goed

Woensdag 10 november 2010

De Lelystadse jeugd maakt het goed. Dit is één van de conclusies die getrokken wordt uit de enquête die onder de Lelystadse jongeren van 12 tot en met 23 jaar is gehouden: 86% geeft aan zich in meer of mindere mate gelukkig te voelen.

Stabiel

In 2004 en 2007 zijn eerder enquêtes onder jongeren gehouden. Op veel gebieden is er sprake van stabiliteit. Ze delen hun vrije tijd in grote lijnen hetzelfde in als in voorgaande jaren en deelname aan sport, vrijwilligerswerk, het bezoeken van diverse wijklocaties en andere gemeentelijke voorzieningen zijn op peil gebleven. De vrijetijdsvoorzieningen in de stad worden dan ook even goed gewaardeerd als is 2004 en 2007.

Geluksbeleving

Veel dingen zijn hetzelfde gebleven. De geluksbeleving, de binding met buurt en stad, het cijfer voor wonen in Lelystad en de beoordeling voor de vrijetijdsvoorzieningen zijn niet veranderd. Voor de vrijetijdsvoorzieningen geven de jongeren een 5,9. Met de hakken over de sloot een voldoende dus. Jongeren zouden met name een hoger cijfer geven als er meer en betere uitgaansgelegenheden, meer winkels en horeca en er meer activiteiten in de eigen buurt zouden zijn.

Uitgaansgelegenheden

Op de uitgaansgelegenheden en het winkelaanbod heeft de gemeente slechts beperkt invloed, maar de veranderingen die in het Stadshart zijn gaande zijn en nog gepland staan, lijken voor veel jongeren dus welkom te zijn. Dat ze aangeven de vrijetijdsvoorzieningen beter te beoordelen als er meer activiteiten in hun eigen buurt worden georganiseerd, is voor de gemeente aanleiding het activiteitenaanbod voor jongeren kritisch onder de loep te nemen.

Dancetour

De jongeren geven in de enquête aan dat er dingen gemist worden in de stad. Zo zijn ze kritischer over de veiligheid in het uitgaansleven en vinden meer jongeren dat er niets leuks is om heen te gaan. Daar staat een aantal initiatieven tegenover die ze zeer op prijs stellen. Van het poppodium Underground, het Aaron Winterveld en de chill-plek op het strandje hebben veel jongeren aangegeven hier vaker van gebruik te willen maken. Met kop en schouders daar nog bovenuit steekt de Dancetour. Dit mag met recht het succesvolste initiatief van de afgelopen tijd worden genoemd.
Ja