Gemeente Bernheze


Ophalen snoeihout landschappelijke beplanting

In het najaar 2010 en het voorjaar 2011 haalt de gemeente snoeihout van landschappelijke beplanting op. Dit gebeurt in twee ophaalrondes, te weten half december 2010 en half/eind maart 2011. De exacte ophaaldata worden over enkele weken bekendgemaakt in een vervolgpublicatie. Hieronder volgt meer informatie over de werkwijze en voorwaarden.

Een erf- of landschappelijke beplanting is een beplanting in een landelijke omgeving (buiten de bebouwde kom) die bestaat uit inheemse boom- en struiksoorten. Zo'n beplanting (of landschapselement) is bijvoorbeeld een houtwal, een houtsingel, een bomenrij langs landbouwgronden of een hoogstamfruitboomgaard. Dus geen snoeihout uit uw tuin.
In het verleden konden eigenaren het snoeihout zelf verbranden. Omdat in onze gemeente een algeheel stookverbod geldt, kan dat niet meer. Daarom halen wij het snoeihout enkele keren per jaar op.

Werkwijze
Als u het snoeihout wilt laten ophalen voor de eerste ophaalronde, kunt u zich tot 3 december 2010 aanmelden bij de gemeente, telefoon (0412) 45 88 88. U kunt ook via de website het
aanvraagformulier ophalen snoeihout invullen, dat te vinden is onder Loket op www.bernheze.org. U krijgt geen bevestiging van de aanmelding. Het is niet mogelijk van tevoren aan te geven op welke dag het snoeihout wordt opgehaald. Dit is onder andere afhankelijk van de aangemelde hoeveelheden en de route die wordt gereden. Bij grote belangstelling kan het voorkomen dat het snoeihout in de eerste dag(en) van de opvolgende week wordt opgehaald.

Voorwaarden
Het snoeihout wordt verbrand in een bio-energiecentrale. Alleen als het hout aan onderstaande kwaliteitseisen voldoet, kan het gebruikt worden voor het opwekken van energie.
Daarom vragen wij u de volgende voorwaarden in acht te nemen.
- het hout is afkomstig van onderhoud van erf- of landschappelijke beplantingen;

- het hout is afkomstig uit het buitengebied van Bernheze (dus buiten de bebouwde kommen van de kernen). De plaats van de bebouwde komborden is hiervoor bepalend;

- het is uitsluitend schoon snoeihout zonder blad. Wanneer er heel weinig, droog blad aan de takken hangt is dat geen probleem. Coniferen, bladhoudende takken, boomstronken, timmerhout en dergelijke worden niet geaccepteerd;

- aan het hout mag geen zand/grond zitten. Daarom kunt u het hout het beste op een (redelijk) droge plek neerleggen;

- het hout mag maximaal zes meter vanaf een verharding (openbaar terrein) op een hoop liggen, anders kan het niet geladen worden. Het moet op het eigen perceel liggen en niet op openbaar terrein;
- de houthoop moet goed bereikbaar zijn zodat het hout met een kraan op een vrachtauto kan worden opgeladen. Let er bijvoorbeeld op dat het hout niet tegen bomen aan ligt;

- het hout mag maximaal drie weken voor het ophalen op een hoop gelegd worden;

- de aan te bieden hoop dient minimaal 3 m3 groot te zijn. Combineren op een plek is mogelijk;

- bij het melden moet u het volgende doorgeven: naam en adresgegevens van de aanbieder, (mobiel) telefoonnummer waar men overdag bereikbaar is, adresgegevens van de locatie waar het hout ligt en een inschatting van de hoeveelheid kubieke meters. Wanneer van de locatie geen adresgegevens kunnen worden opgegeven, moet een duidelijk beschrijving van de plek worden gegeven.

De aanbieder is verantwoordelijk voor het snoeihout totdat het wordt opgehaald.
Steekproefsgewijs zal gecontroleerd worden of het aangeboden snoeihout voldoet aan de eisen. Mocht het hout niet aan de voorwaarden voldoen, dan kunnen wij het helaas niet meenemen.

Vervolg na voorjaar 2011
Sinds 2007 werkt gemeente Bernheze samen met gemeenten Oss, Uden, Veghel en Sint Oedenrode om een duurzame verwerking van al het groenafval (biomassa) mogelijk te maken. Dit jaar startte de intergemeentelijke aanbesteding. Het duurt nog even voordat de uitslag daarvan bekend is. Daarna wordt duidelijk hoe de situatie er in de samenwerkende gemeenten met ingang van mei 2012 uit komt te zien en waar - na eventuele tussenbewerking- de biomassa wordt verwerkt. Onder biomassa valt overigens niet alleen snoeihout van erfbeplantingen maar ook huishoudelijk groenafval, gft-afval en het gemeentelijke groenafval, zoals bijvoorbeeld bermmaaisel en groenafval uit plantsoenen.
De gemeente Bernheze is van plan om in 2011 uit te zoeken wat die nieuwe aanpak kan of moet betekenen voor alle lokale biomassastromen, dus ook voor de inzameling van snoeihout van erfbeplantingen. Zodra hier meer over bekend is wordt u nader geïnformeerd.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35

kijk eens bij:
WOZ-loket