Belgische Federale Overheid


Gebruik cholesterolverlagers neemt toe

Datum: 09 november 2010

Vandaag neemt 1 op de 5 Belgen boven de 35 jaar statines. Statines zijn geneesmiddelen tegen cholesterol. De voorbije jaren is het gebruik ervan aanzienlijk toegenomen: vandaag slikken de Belgen er 20 keer meer dan 12 jaar geleden. Die geneesmiddelen kosten de ziekteverzekering jaarlijks meer dan 215 miljoen euro. Dit is 7 % van het budget voor geneesmiddelen buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over het gebruik van statines in België.

Die stijging is vooral te wijten aan de aanzienlijke toename van de primaire preventie, met andere woorden het gebruik van statines door personen met een te hoog cholesterolgehalte die hun risico op een hart- of vaataccident willen verlagen maar die nog niet werden geconfronteerd met een dergelijk probleem.

Het KCE raadt dan ook aan die geneesmiddelen slechts te gebruiken in het kader van een globaal cardiovasculair preventiebeleid. Een wijziging van levensstijl, zoals stoppen met roken, meer lichaamsbeweging en gezonde voeding, krijgt best prioriteit.

Download het rapport 'Statines in België: evolutie in het gebruik en invloed van het terugbetalingsbeleid' (pdf, 112 p. - 3,1Mb ) Zie het origineel