Belgische Federale Overheid



Opgelet voor het gebruik van zuigflessen die bisphenol A bevatten

Datum: 10 november 2010

In een nieuw rapport raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om jonge kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan 'bisphenol A' (BPA). BPA is een chemische stof die in sommige zuigflessen zit.

Dit rapport gaat over de eventuele gevaren verbonden aan de aanwezigheid van BPA in producten die in aanraking komen met voedingsmiddelen bestemd voor kinderen van 0 tot 3 jaar, zoals zuigflessen, herbruikbare flessen of ook de plastic film die wordt gebruikt bij de productie van drankblikjes of conservenblikken.

De meeste adviezen die de autoriteiten inzake voedselveiligheid publiceren, geven aan dat de blootstelling van jonge kinderen aan BPA niet zorgwekkend lijkt voor hun gezondheid. Maar toch blijft er onzekerheid over de toxiciteit van deze chemische stof.

De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om jonge kinderen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan BPA. Deze aanbeveling is in het bijzonder van toepassing op zuigflessen. De opwarming van producten die BPA bevatten bevordert de opname van deze chemische stof in voedingsmiddelen.
Na een vergadering met de verantwoordelijken van de Hoge Gezondheidsraad heeft de minister van Volksgezondheid beslist om het voorzorgprincipe toe te passen. Het voorzorgprincipe wordt toegepast in afwachting van een bijkomend advies van de EFSA (European Food Safety Authority) dat verwacht wordt op 17 december. In functie van dit advies zullen eventuele maatregelen worden genomen.

Raadpleeg het advies van de Hoge Gezondheidsraad.