Artsen zonder Grenzen

Meer hulp in Myanmar (Birma) nodig voor cycloonslachtoffers

10-11-2010

Op 22 oktober werd de westkust van Myanmar getroffen door cycloon Giri. Dorpen ten oosten en zuiden van Sittwe, hoofdstad van deelstaat Rakhine, zijn grotendeels verwoest. Volgens officiële cijfers zijn minstens 81.000 mensen dakloos geraakt en zijn 16.200 hectare aan akkers verloren gegaan, een paar weken voordat er geoogst kon worden. Artsen zonder Grenzen werkte al in Myanmar en biedt hulp, maar het is bij lange na niet genoeg. De noden zijn groot: mensen hebben voedsel en onderkomens nodig. Er moet meer hulp komen.

Noodhulp aan slachtoffers

De cycloon sloeg bijna 3 weken geleden toe, wat betekent dat de overlevenden van de cycloon zich nu in een extreem kwetsbare fase bevinden. Artsen zonder Grenzen teams geven noodhulp aan de slachtoffers in Minbya en omliggende gemeenschappen, het zwaarst getroffen gebied. Naar schatting zijn de meeste dorpen grotendeels verwoest en zijn sommigen met de grond gelijkgemaakt. Veel mensen zoeken hun toevlucht in kloosters of proberen een onderkomen te improviseren. De meeste mensen geven aan weinig tot geen voedsel te hebben en er is weinig zicht erop dat zij in de nabije toekomst aan eten kunnen komen.

90-jarige man kon niet vluchten

In het dorp Kyauk Nga Nwar heeft de cycloon alle 150 huizen verwoest. Artsen zonder Grenzen hulpverleners behandelden een 90-jarige man wiens gezondheid te zwak was om te vluchten, waarop hij thuis bleef, samen met zijn twee zoons. Hun huis stortte in, alle drie zijn gewond geraakt.

Malariagevaar

Ook begint nu het malariaseizoen. Nu vele mensen geen dak boven hun hoofd hebben, een tekort aan eten en medische zorg hebben, is het risico dat mensen malaria oplopen veel groter geworden. Malaria behoort tot de voornaamste doodsoorzaken in het land.

Noodhulp Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen heeft, in samenwerking met de lokale autoriteiten en andere organisaties, pakketten met voedsel, materiaal en gereedschap om onderkomens mee te maken uitgedeeld. Onze teams hopen in de komende dagen en weken nog duizenden pakketten te kunnen distribueren. Noodhulpteams bieden medische basiszorg en hebben medicijnen en voorraden aangevoerd naar plaatselijke medische voorzieningen. De teams troffen echter 3 van de 6 aanwezige gezondheidsposten compleet verwoest aan.