Rijksoverheid


10 november 2010 Beantwoording schriftelijke vragen van het lid De Mos (PVV) over het bericht dat grondwater een belangrijke rol speelt bij het stijgen van de zeespiegel (nr.2010Z13843, ingediend 29 september 2010)

Geachte Voorzitter, In de reactie op vragen van het lid De Mos (PVV) over het bericht dat grondwater een belangrijke rol speelt bij het stijgen van de zeespiegel, geef ik hierbij de volgende antwoorden. 1. Bent u bekend met het bericht: "Grondwater speelt belangrijke rol bij stijging zeespiegel"? 1 Ja. 2. Hoe staat u tegenover de bevindingen waaruit blijkt dat grondwater voor ruim een kwart verantwoordelijk is voor de stijging van de zeespiegel? In het Vierde Assessmentrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (Technische Samenvatting, tabel 5.3) staat als som van de geschatte bijdrages aan de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering (1961-2003) 1,1±0,5 mm/jaar is, terwijl een stijging van 1,8±0,5 mm/jaar is gemeten. In de toelichting van de tabel staat dat dit verschil, met name voor de periode 1993-2003, mogelijk een bijdrage is van door de mens veroorzaakte maar niet gekwantificeerde processen, zoals grondwateronttrekking, aanleg van stuwmeren, ontwatering en ontbossing. Met dit onderzoek draagt de universiteit van Utrecht en het onderzoeksinstituut Deltares dus bij aan de vooruitgang in de klimaatwetenschap.


1

Elsevier, `G rondwater speelt belangrijke rol bij zeespiegelstijging',

24 september 2010

Pagina 1 van 2

3. Hoe staat u tegenover de bevinding dat grondwater leidt tot een stijging van 0,8 mm per jaar? Het geeft een extra argument om wereldwijd meer aandacht te besteden aan duurzaam waterbeheer. Nederland heeft een unieke expertise opgebouwd op het gebied van watermanagement en voedselvoorziening en kan landen die aan deze stijging bijdragen, helpen bij een duurzaam waterbeheer. 3. Bent u bereid om in metingen van de zeespiegelstijging de correcties van het grondwater mee te nemen? De `gemeten' waarden van de zeespiegelstijging blijven onveranderd. Wel zal ik de uitkomsten van dit onderzoek uiteraard meenemen in het benoemen van de oorzaken van de stijging van de zeespiegel: grondwateronttrekking als derde forse bijdrage naast thermische uitzetting en smelten van landijs. Als de berekeningen van de Universiteit Utrecht en Deltares door andere onderzoekers worden bevestigd, zal deze zogenoemde attributie van zeespiegelstijging zonder twijfel in het volgende IPCC-rapport worden opgenomen. Hoogachtend, de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Portef euille Milieu Datum 10 november 2010 Kenmerk IZ/2010028824

Joop Atsma

Pagina 2 van 2

---- --