Politie Hollands Midden

Nieuwkoop, Kaag en Braassem - Toename inbraken met donkere dagen

Beveilig huis of bedrijfspand, wees alert en voorkom dat je slachtoffer wordt

Nieuwkoop, Kaag en Braassem, 10-11-2010 o Sinds begin oktober nemen de bedrijfs- en woninginbraken toe in het werkgebied van het team Nieuwkoop Kaag en Braassem. Met name in Roelofarendsveen, Oude Wetering, Rijpwetering, Ter Aar en Nieuwkoop stijgen de inbraken.

In oktober werden er in de genoemde plaatsen in totaal 53 aangiftes opgenomen van inbraak of poging inbraak in woningen of bedrijven. Tot nu toe zijn er in november 19 aangiftes gedaan.

Inbrakenpiek donkere dagen Wanneer de dagen korter worden ziet de politie vaak een piek in het aantal inbraken. Als huizen of bedrijven s avonds in het donker zijn gehuld, is het duidelijk dat er niemand binnen is. Inbrekers voelen zich veiliger in het donker, want ze kunnen ongezien een gebouw in de gaten houden en benaderen. Dit draagt eraan bij, dat er ieder najaar een piek is in het aantal woninginbraken. De piek zet vaak door in de winter, om vervolgens in het voorjaar te dalen.

Preventietips: zorg voor zicht en licht Veel inbraken vinden plaats door insluiping. Deze vorm van inbraak, waarbij dus niets wordt opengebroken, is het meest eenvoudig te voorkomen. Maar ook voor andere vormen van inbraak kunt u preventieve maatregelen nemen. Een aantal tips: Sluit ramen en deuren af. Dieven hebben maar enkele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk. Maak goed gebruik van verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een geheel donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Voor bedrijven geldt ook dat goede verlichting preventief werkt. Een goede tip is dan ook om tijdschakelaars op uw lampen te zetten en ze zodanig in te stellen dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat.

1-1-2, daar pak je ook inbrekers mee Buurtbewoners kennen hun wijk en kunnen dus onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er naast goede verlichting ook voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Let zelf ook op verdachte personen in uw buurt en bel altijd de politie via 1-1-2 in gevallen van onraad. Let erop hoe de inbreker eruitziet en in welke richting hij is vertrokken, zodat u dat aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoersmiddel. Uw oplettendheid kan uw eigen veiligheid vergroten en biedt de politie de kans om inbrekers op te pakken.

Meer informatie en tips Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen is te vinden op de officiële internetsite: www.politiekeurmerk.nl. In woningen die beveiligd zijn met dit keurmerk, is 90 procent minder kans op inbraak.

Pijltje Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang lokaal politienieuws! Pijltje Volg PolitieHM op Twitter!