Openbaar Ministerie

OM eist 8 jaar gevangenisstraf voor poging moord Gedempte Burgwal in Den Haag

10 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 35-jarige man uit Krimpen aan den IJssel acht jaar gevangenisstraf geëist. Hij wordt verdacht van poging tot moord op een 36-jarige man uit Den Haag. Ten aanzien van een 34-jarige man uit Hoek van Holland heeft de officier van justitie om vrijspraak verzocht.

Op 11 maart 2010 vindt er 's ochtends een schietpartij plaats in een woning op de Gedempte Burgwal in Den Haag. De gealarmeerde agenten treffen in de woning een man met een schotwond in zijn buik aan. De toestand van het slachtoffer is dermate kritiek dat hij met spoed meerdere operaties moet ondergaan. Het gaat zelfs zo slecht met de man dat de artsen er rekening mee houden dat hij komt te overlijden. Maar de man overleeft het.

Terwijl de artsen er alles aan doen om het slachtoffer te redden, is de recherche intussen druk bezig met het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Omdat direct na de melding niet meteen duidelijk is of de man op straat of in de woning is neergeschoten, maakt de recherche twee afzettingen voor het onderzoek.

Recherche onderzoek

Het rechercheteam hoort de getuigen die zich in het pand bevinden en ook het slachtoffer wordt gehoord. In het onderzoek naar de daders besluit de politie om de telefoongegevens van het slachtoffer onder de loep te nemen. Hieruit blijkt dat hij voorafgaand aan de schietpartij meerdere malen contact had gehad met de 34-jarige verdachte. Wat de politie verder ontdekt, is dat er een onderzoek loopt naar deze man in verband met een hennepkwekerij.

Dankzij het speurwerk van de rechercheurs komt niet veel later de 35-jarige verdachte uit Krimpen aan IJssel in beeld als mogelijke tweede verdachte. Beide verdachten worden vervolgens door het slachtoffer herkend bij een fotoconfrontatie. Hierop worden de twee verdachten aangehouden.

De twee verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht, dus wat er precies voorafgaand aan het incident is gebeurd, blijft onduidelijk. Desondanks meent het Openbaar Ministerie dat er naast de verklaringen van het slachtoffer en de getuige nog voldoende ander bewijs is waaruit blijkt dat de 35-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel de man heeft neergeschoten. De betrokkenheid van de 34-jarige verdachte uit Hoek van Holland kon volgens het OM onvoldoende worden bewezen. Daarom vroeg de officier voor deze verdachte vrijspraak.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.