FNV Sport

FNV maakt werk van mantelzorg

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met langdurige zorg voor een zieke of gehandicapte naaste. Dit wordt mantelzorg genoemd. Op dit moment is 1 op de 8 werknemers belast met mantelzorgtaken. In de praktijk blijkt echter dat het combineren van mantelzorgtaken met betaald werk veel problemen geeft.

De FNV zet zich sinds 2007 in om oplossingen te realiseren voor mensen die mantelzorg combineren met betaald werk. Uit onderzoeken blijkt dat mantelzorg bespreekbaar gemaakt moet worden.

Bespreekbaar maken
FNV-beleidsmedewerker Linda Rigters: "Er is veel onbekendheid bij werkgevers en collega's. Mensen geven het pas aan als het echt misgaat. Door het bespreekbaar maken van mantelzorg, door meer bekendheid, kunnen mantelzorgers en leidinggevenden tot elkaar gebracht worden. Er kunnen maatafspraken gemaakt worden zodat mantelzorgers zich minder overbelast, en daardoor gelukkiger, voelen in hun werk."

Afspraken met werkgevers
In mei 2010 heeft de FNV samen met CNV en MHP een convenant ondertekend waarin de vakbeweging aandacht vraagt voor werkende mantelzorgers. Het doel van het convenant is meer afspraken maken met werkgevers over ondersteuning van deze groep en het probleem van de combinatie zorg en werk bij werkgevers en politiek onder de aandacht te brengen en te houden.

"FNV, CNV en MHP gaan het komende jaar meer prioriteit geven aan mantelzorg in arbeidsvoorwaarden. In cao's moeten afspraken gemaakt worden die mantelzorgers ondersteunen en die moeten voorkomen dat zij overbelast raken en uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan telewerken, afspraken op maat en doorbetaling van loon", aldus Linda.

Toename beroep op mantelzorg
De vergrijzing speelt ook een belangrijke rol bij mantelzorg. Linda zegt hierover: "Door de vergrijzing en veroudering op de arbeidsmarkt, wordt de kans alleen maar groter dat iemand in je naaste omgeving zorg nodig heeft." Ook zal de komende jaren het aantal mantelzorgers met een betaalde baan groter worden, omdat werknemers meer en langer moeten werken om de vergrijzing op te vangen. Tegelijkertijd leiden tekorten in de professionele zorg tot een groter beroep op mantelzorg.

Nieuw FNV-onderzoek
Komende maandag presenteert de FNV de resultaten van haar laatste onderzoek (via ledenpanel en online) over mantelzorg en werk.

Mantelzorgdesk FNV en Menzis
FNV en Menzis ontlasten met de Mantelzorgdesk de mantelzorgers van Nederland, zodat zij in balans kunnen blijven. Menzis biedt een pakket aan maatregelen aan waardoor mantelzorgers even op adem kunnen komen, terwijl de zorg voor hun naaste doorloopt. De zorgmakelaar van Menzis ondersteunt daarnaast klanten bij hun zorgvragen.