GroenLinks
Europarlementariërs werken samen tegen populisme en nationalisme

Woensdagmiddag vond de eerste vergadering plaats van een nieuw samenwerkingsverband van Europarlementariërs van verschillende partijen die zich zorgen maken over de toenemende nationalistische en populistische stemming in Europa. Onder de oprichters van deze Spinelligroep zijn Daniel Cohn-Bendit (fractievoorzitter van de Groenen) en Guy Verhostadt (fractievoorzitter van de liberalen). Ook de GroenLinks-Europarlementariërs zijn lid van deze samenwerking die Europese politici, wetenschappers, schrijvers en anderen bijeen wil brengen voor een pro-Europees geluid.

Judith Sargentini, delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement juicht de oprichting van de Spinelligroep toe: "Het is een goed teken dat uit verschillende politieke partijen en stromingen politici bijeenkomen om samen te werken. Nationale overheden lijken nu vooral kortzichtig nationale belangen te verdedigen, terwijl een globaliserende wereld vraagt om internationale oplossingen."

Gedoogpartij

"Ook in Nederland zien we nu een regering met een gedoogpartij die haar rug naar Europa keert", aldus Sargentini. "Europa is echter juist de oplossing voor veel van de problemen waar we mee te maken hebben: neem bijvoorbeeld de economische crisis en de klimaatcrisis. Die kunnen we niet in ons eentje oplossen."

Altiero Spinelli

De Italiaan Altiero Spinelli (1907-1986) stond aan de wieg van het moderne Europa. Na tien jaar gevangenschap onder de fascistische heersers, richtte hij in 1943 de Europese federalistische Beweging op. Na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het opstellen van diverse Europese verdragen. Spinelli werd vervolgens Eurocommissaris en later Europarlementariër. De nu opgerichte Spinelligroep wil de erfenis van Spinelli voortzetten in de Europese Unie.

Kijk voor meer info op de website van de Spinelligroep (Engels).