Gemeente Maassluis

Geen tweede bewaakte fietsenstalling in Maassluis

Een tweede werkgelegenheidsproject in de vorm van een gratis bewaakte fietsenstalling is niet haalbaar. Tot deze conclusie komt het college van B&W na onderzoek. De gemeenteraad had in een motie om een dergelijk werkgelegenheidsproject gevraagd. De tweede gratis fietsenstalling zou moeten komen bij station Maassluis West. Sinds juli 2009 kent Maassluis een gratis fietsenstalling aan de Uiverlaan, bij winkelcentrum Koningshoek. Dit project heeft twee doelen: het stimuleren van de werkgelegenheid en het bieden van een gratis bewaakte stalling aan het winkelend publiek en aan de bezoekers van Koningshof. In de fietsenstalling werken voornamelijk uitkeringsgerechtigden. Onlangs is een evaluatie gedaan.

Hieruit blijkt dat de fietsenstalling weliswaar in een behoefte voorziet, maar minder geslaagd is als werkgelegenheidsproject. Tot op heden is geen van de medewerkers uitgestroomd naar regulier werk. Verder heeft slechts een klein deel van de 12 kandidaten die in 2009 gestart zijn met de opleiding, het diploma Fietsenhersteller gehaald.

Bezetting
Uit de evaluatie blijkt ook dat het moeilijk is voldoende bezetting te vinden om de stalling op de afgesproken tijden te bemensen. Er waren weinig geschikte kandidaten te vinden voor dit project, ook toen de eis dat ze de opleiding moesten volgen, was losgelaten. Aangezien de bezetting één van de belangrijkste knelpunten is voor de bestaande fietsenstalling, acht het college een tweede stalling als werkgelegenheidsproject niet haalbaar.