Woningcorporatie Ymere


10-11-2010

Ymeres Betere Buurtprijzen samen met bewoners gerealiseerd.

Elk jaar organiseert woningcorporatie Ymere de Betere Buurtprijs. In verschillende regios, waaronder Haarlem, kunnen bewoners ideeën indienen die de leefbaarheid in de buurt verbeteren. De beste ideeën worden door Ymere beloond met praktische en financiële hulp bij de uitvoering ervan. In Haarlem zijn de afgelopen weken de winnende drie ideeën gerealiseerd.

Ontmoetingsplek in Europawijk-Zuid
Zo is sinds eind oktober Europawijk-Zuid een ontmoetingsplek voor jong en oud rijker. Deze Betere Buurtprijs, een idee van Nadia Ait Hammou, is met ondersteuning van Stichting Dock en met toestemming van gemeente Haarlem aangelegd op een ongebruikt stuk grasveld. Bij de feestelijke opening van de ontmoetingsplek kregen de aanwezige kinderen een schepje en een zakje met zaadjes mee om thuis plantjes te kweken. In het voorjaar kunnen de kinderen dan gezamenlijk de ontmoetingstuin met zitbankjes en speelplek opfleuren met de zelf gekweekte plantjes!

Moestuin in Burgwal
Eind juni van dit jaar is de eerste Betere Buurtprijs van Ymere al gerealiseerd: een moestuin in de Spiegelstraat in Burgwal naar een idee van Rob Kievits, Ed van der Woude en Martin Richardson.

Het ontwerp van de tuin, die ook als ontmoetingsplek voor de buurt moet dienen, is gemaakt door buurtbewoonster en tuinarchitect Rixta Rommel. Het eerst zo saai en functieloze plein is nu een groene, waardevolle ontmoetingsplek voor de buurt geworden.

Sprekende muren in het Rozenprieel
Als u wilt weten wat de kersverse Koningin Beatrix begin jaren 80 in het Rozenprieel deed of wat er gebeurde op de Camphuysstraat 1B, dan hangt het antwoord op deze en andere vragen nu op verschillende muren in het Rozenprieel.

Deze zogenaamde Sprekende Muren, affiches op reuzenformaat met een code, is een initiatief van de werkgroep Kunst & Cultuur Rozenprieel en tot stand gekomen in samenwerking met ontwerpbureau Entremedio en beeldend kunstenaar Laurien Mulder.

De QR-codes op de posters kunnen worden gescand met een mobiele telefoon. Deze maakt vervolgens verbinding met de website Groeten uit de Roos waar meer informatie is te vinden over de betreffende muur, plek of foto.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan deze website en zo een stukje kennis toevoegen op dit digitale buurtplatform
(www.groetenuitderoos.nl). Naast het feit dat de muren meer informatie en een platform bieden voor belangstellenden, wordt de Roos een stuk kleurrijker met al deze sprekende muren!

De Betere Buurprijs
Alle huurders van Ymere in de regios Amsterdam, Almere, Haarlem en Haarlemmermeer kunnen ideeën inzenden die bijdragen aan een betere buurt.

Uit de ingezonden ideeën wordt elk jaar per regio een aantal projecten gekozen dat daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De projecten worden uitgevoerd door de indiener(s) zelf met praktische en financiële ondersteuning van Ymere.

Huurders van Ymere kunnen vanaf begin december weer nieuwe ideeën inzenden. Zij ontvangen hierover schriftelijk bericht van Ymere. In het voorjaar van 2011 worden dan per regio weer de nieuwe prijswinnaars bekendgemaakt.

Meer weten over de Betere Buurtprijs? Kijk dan eens op www.ymere.nl/beterebuurtprijs.