Gemeente Breda

Groene golf op de Claudius Prinsenlaan in Breda

De groene golf op de Claudius Prinsenlaan in Breda is in werking. De werkzaamheden daarvoor zijn onlangs afgerond. Door deze groene golf is de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer op deze stadsontsluitingsweg verbeterd.

Wethouder Willems: âDe Claudius Prinsenlaan is een belangrijke stadsontsluitingsweg. We hebben hier de doorstroming verbeterd door de capaciteit van de kruispunten te vergroten en een groene golf aan te leggen. Dat levert meerdere voordelen op. Minder opstoppingen en vertragingen zijn goed voor de inwoners, leveren ook minder kosten op voor het bedrijfsleven en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien is het verkeerslawaai afgenomen door het gebruik van geluidarm asfalt.â

Op de noordelijke rondweg in Breda heeft invoering van een groene golf inmiddels al resultaat. Het verkeer daar nam de afgelopen periode sterk toe terwijl het juist op de aanliggende wijkontsluitingswegen afnam..

In de eerste fase van het project Claudius Prinsenlaan heeft de gemeente vanaf het Chasséveld tot en met de kruising met de Molengracht de capaciteit van de weg verhoogd door het aanleggen en verlengen van opstelstroken bij de verkeerslichten.

In de tweede fase is de strook vanaf de Heerbaan tot en met Koolpad onder handen genomen. Hierbij zijn zowel onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd als ingrepen gedaan die nodig waren om de groene golf te realiseren. De kruising Loevensteinstraat/Zwijnsbergenstraat is opnieuw ingericht. Daarbij is ook het laatste gedeelte van de Zwijnsbergenstraat onder handen genomen. De kruispunten met de Zuidelijke Rondweg en de Heerbaan hebben extra opstelstroken gekregen, de busbaan is vervallen en de oprit van de Zuidelijke Rondweg richting de A27 is breder gemaakt.
Tenslotte zijn vier verkeerslichten zo aan elkaar gekoppeld, dat er nu een groene golf is in beide richtingen op het stuk Claudius Prinsenlaan tussen de zuidelijke rondweg en Beverweg.

In totaal heeft het doorstromingsproject Claudius Prinsenlaan ongeveer drie miljoen euro gekost.
De Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Breda hebben samen de kosten voor hun rekening genomen.

Breda, 10 november 2010