Project Gemeente Westland


Gemeenteraad stelt Begroting 2011-2014 vast

Publicatiedatum: 10-11-2010 Tijdens de jaarlijkse Begrotingsraad op 9 november 2010 heeft de raad de Begroting 2011-2014 vastgesteld. De raad heeft daarbij 1 amendement (wijziging) en 9 moties (uitspraken van de raad) aangenomen.

Begroting en Collegewerkprogramma
'Wat willen we bereiken?', 'Wat gaan we er voor doen?', 'Wat gaat het kosten en hoe wordt het beschikbare geld van de gemeente verdeeld?', dat zijn de vragen die centraal staan bij de vaststelling van de begroting.
De raad heeft bij de bespreking van de begroting ook het collegewerkprogramma betrokken. In het collegewerkprogramma beschrijft het college wat het de komende vier jaar wil bereiken en daarin zijn ook bezuinigingsvoorstellen verwerkt. Dit programma is een uitwerking van het coalitieakkoord dat de raadsfracties van GemeenteBelang Westland, CDA Westland en Westland Verstandig na de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. hebben opgesteld.

Algemene Beschouwingen
Aan het begin van de bijzondere raadsvergadering op 9 november jl. hebben de acht raadsfracties hun Algemene Beschouwingen gegeven. Tijdens deze beschouwingen geven ze hun visie op verschillende onderwerpen en beleidsterreinen - de zogenoemde programma's van de gemeentelijke begroting. Bijvoorbeeld over Bestuur & Veiligheid, Economische & Ruimtelijke Ontwikkeling en Maatschappelijke zaken. Na de Algemene Beschouwingen vond het raadsdebat plaats over de begroting. Uiteraard werd in het debat aandacht geschonken aan de komende bezuinigingen en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Net als andere gemeenten treft de economische crisis namelijk ook de gemeente Westland. Zo is de verwachting dat de uitkering uit het gemeentefonds de komende jaren fors omlaag zal gaan.

> Lees hier de Algemene Beschouwingen van de raadsfracties

Aangenomen moties en amendementen
Bij de vaststelling van de begroting heeft de raad tijdens zijn bijzondere vergadering van 9 november de volgende moties aangenomen:
1. Motie over Oproep aan Hoogheemraadschap inzake belastingtarieven
2. Motie over het beschikbaar stellen van strooizout bij kwetsbare groepen

3. Motie over startersleningen

4. Motie over beheersing kosten personeel

5. Motie over een tweede veiligheidshuis in deze regio
6. Motie over ontsluiting Molensloot De Lier
7. Motie over ondersteuning oranjecomités

8. Motie over plan van aanpak nieuw gemeentehuis
9. Motie over strandcoordinator

Daarnaast heeft de raad het volgende amendement aangenomen:
1. Amendement over Centrum voor de kunsten

Verworpen moties en amendementen
Verder zijn de moties over Riool-aansluiting Groeneveldsepolder en over het Kinderwerk en het amendement over de 25% regeling (sport)verenigingen verworpen, omdat deze niet door een meerderheid van de raad werden gesteund.

De motie over de afschaffing van toeristenbelasting is aangehouden tot het moment dat het onderwerp opnieuw wordt geagendeerd (in december 2010). Dat betekent dat deze motie nog niet is behandeld en nog niet in stemming is gebracht.
De moties over de Alpha Cheque en over het Cameratoezicht zijn tijdens de vergadering ingetrokken.