Crisiskrediet redt al ruim 550 arbeidsplaatsen

10/11/2010 16:56

Stichting Start Foundation

Eindhoven, 10 november 2010 - Het crisiskrediet van maatschappelijk investeerder Start Foundation heeft al elf MKB-bedrijven in Noord-Brabant en Limburg overeind gehouden en daarmee de werkgelegenheid van ruim 550 mensen voorlopig veiliggesteld. Het crisiskrediet is een experiment in het MKB om te voorkomen dat als gevolg van de crisis mensen op straat komen te staan die weinig of geen perspectieven op de arbeidsmarkt hebben. Het experiment loopt vanaf november 2009.

Van het totale aantal werknemers bij de bedrijven die steun ontvingen, valt ongeveer 39% (212) in de doelpopulatie. Dat betreft werknemers die vanwege hun leeftijd, handicap of opleiding moeilijk aan werk komen als ze in de huidige crisis op straat komen te staan. In een jaar tijd werden 62 aanvragen voor het crisiskrediet ingediend. Elf aanvragen werden gehonoreerd, zeven zijn er momenteel nog in behandeling. Dertien bedrijven werden succesvol doorverwezen naar onder andere de BBZ-regeling van de betreffende gemeente (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen), en voor drie bedrijven werd een oplossing met de huisbankier gevonden. De overige 28 aanvragers konden niet geholpen worden. In het portfolio van het experiment zit een grote diversiteit aan branches waarin de bedrijven actief zijn: transport en logistiek, voedingsindustrie, detailhandel, rioolonderhoud, grafische sector enzovoorts.

Gezond perspectief

Per onderneming is ongeveer 50.000 euro beschikbaar. De faciliteit is er voor bedrijven met een gezond toekomstperspectief, maar die een (tijdelijk) liquiditeitsprobleem hebben waar de bank geen oplossing voor heeft. Behalve een financiering tegen gunstige voorwaarden krijgen de ondernemers desgewenst ook nog gratis ondersteuning bij de bureaucratische rompslomp rondom de werving van en maatregelen voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt o.a. met hulp van BESO (Brabants Expertisecentrum Sociaal Ondernemen), een initiatief van de provincie Noord-Brabant.

Hefboomeffect

Opvallend is dat de toewijzing van een crisiskrediet in de praktijk leidt tot extra kredietverstrekking door de banken. En dat helpt in zwaar weer verkerende bedrijven ook om te overleven en zo werkgelegenheid te behouden. Naast de 500.000 euro die Start Foundation investeerde, legden de diverse huisbankiers ook nog eens ruim 2 miljoen euro in.

Nog half miljoen in kas

In totaal is er voor het experiment een bedrag van 1 miljoen euro gereserveerd, voldoende om ongeveer twintig bedrijven door de crisis te loodsen. De regeling geldt nu in principe alleen nog voor bedrijven in de regio's Brabant en Limburg. Er zit nog een bedrag in kas van 500.000 euro. Dat is in principe voldoende om nog eens tien bedrijven te kunnen helpen.

Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die ervoor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert het fonds ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV-voorzitter Anton Westerlaken en UNETO-VNI-directeur Titia Siertsema.

Meer informatie via www.startfoundation.nl/crisiskrediet.





http://www.startfoundation.nl/crisiskrediet


Noot voor de redactie:

/// EINDE PERSBERICHT ///


Noot voor de redactie,