Rijksoverheid


Minister Opstelten wil landelijke database ordeverstoorders

Nieuwsbericht | 10-11-2010

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er een landelijke databank komt voor ordeverstoorders rondom voetbal. Daarin moeten op termijn ook andere ordeverstoorders worden opgenomen.

Door de databank kunnen gemeenten beter informatie uitwisselen en kunnen er dossiers worden gevormd over de relschoppers. Opstelten wil dat gemeenten, politie en openbaar ministerie jonge hooligans structureel in de gaten houden om ordeverstoringen te voorkomen. Dit stelt de minister in een reactie op het rapport `Ordeverstoringen en groepsgeweld bij evenementen en grootschalige gebeurtenissen: scherpte en alertheid', dat op 10 november is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Handreiking helpt gemeenten bij organisatie evenementen

Naast de databank kondigt minister Opstelten een landelijke handreiking evenementen aan, die gemeenten helpt bij de organisatie van grootschalige evenementen en die gemeenten in staat stelt om te leren van elkaars ervaringen. Deze handreiking is in het voorjaar van 2011 beschikbaar. Verder wil minister Opstelten de mogelijkheden van preventief fouilleren verruimen.

Onderzoek naar aanleiding rellen Hoek van Holland

Het onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement is verricht naar aanleiding van de ongeregeldheden bij Hoek van Holland in 2009. Groepen hooligans keerden zich massaal tegen politieagenten. Die zagen zich genoodzaakt om vuurwapens te gebruiken. Een dergelijk excessieve vorm van grootschalig ordeverstorend gedrag en geweldgebruik tegen de politie bij een evenement heeft zich niet eerder voorgedaan. Het onderzoek is onder meer gericht op de vraag of de ordeverstoringen in Hoek van Holland een uitzondering waren, of dat het gaat om een nieuw fenomeen.

Documenten en publicaties

Ordeverstoringen en groepsgeweld bij evenementen en grootschalige gebeurtenissen: scherpte en alertheid

Onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in samenwerking met Bureau Beke en de Politieacademie naar ...

Rapport | 10-11-2010 | VenJ

Kamerbrief minister Opstelten over fenomeenonderzoek geweld bij evenementen

Brief aan de Tweede Kamer van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarin hij reageert op het COT-onderzoek ...

Brief | 10-11-2010 | VenJ

Afzender


* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Zie ook


* Scherpte en alertheid bij grootschalige evenementen | Persbericht | VenJ

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051