Vogelpark Avifauna stopt met dwangvoedering ganzen
(10 november 2010)
Vogelpark Avifauna haalt foie gras van de menukaart na een klacht van
Wakker Dier. Een vogelpark waar natuureducatie centraal staat maar
tegelijkertijd gedwangvoederde vogels worden geserveerd, kan niet
samen, vindt Wakker Dier. Het vogelpark heeft nu per brief aan Wakker
Dier laten weten: `Ook wij vinden de productiewijze van foie gras
maatschappelijk onverantwoord en wij hebben dan ook besloten om met
onmiddellijke ingang te stoppen met het aanbieden van dit gerecht.' Dit
eerste succes is tevens het startsein voor een foie gras kerstoffensief
van Wakker Dier, dat gericht zal zijn op uitbanning van foie gras in
horeca.
Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd.
Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in
de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot zes à
tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met
spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek,
ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of
draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het
eind amper meer kunnen lopen1. Deze productiemethode is zo
dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is.
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met
succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie
gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede
Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH
Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin
Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.
Bronnen:
1 Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal
Welfare (SCAHAW), 1998, "Welfare Aspects of the production of foie gras
in ducks and geese"
Stichting Wakker Dier