Stichting Wakker Dier

Vogelpark Avifauna stopt met dwangvoedering ganzen (10 november 2010)
Vogelpark Avifauna haalt foie gras van de menukaart na een klacht van Wakker Dier. Een vogelpark waar natuureducatie centraal staat maar tegelijkertijd gedwangvoederde vogels worden geserveerd, kan niet samen, vindt Wakker Dier. Het vogelpark heeft nu per brief aan Wakker Dier laten weten: `Ook wij vinden de productiewijze van foie gras maatschappelijk onverantwoord en wij hebben dan ook besloten om met onmiddellijke ingang te stoppen met het aanbieden van dit gerecht.' Dit eerste succes is tevens het startsein voor een foie gras kerstoffensief van Wakker Dier, dat gericht zal zijn op uitbanning van foie gras in horeca.

Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot zes à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen1. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.

Bronnen:

1 Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (SCAHAW), 1998, "Welfare Aspects of the production of foie gras in ducks and geese"