Veilig Verkeer Nederland

Oversteken op de snelweg

woensdag, 10 november 2010

Het aantal voetgangers dat door bizarre ongelukken op de snelweg om het leven komt, is dit jaar explosief gegroeid, meldt De Telegraaf. De oorzaak ervan is moeilijk aan te geven. Volgens VVN gaat het om dertien tragische ongevallen, waarbij sprake is van uiteenlopende omstandigheden. Dat maakt het lastig om gerichte acties te ontwikkelen. Wel blijkt dat de slachtoffers vaak Polen en andere Oost-Europeanen zijn.

Wuiven om hulp

Cultuurverschillen, antwoordt de Poolse krant Popolsku aan Een Vandaag. "Polen gebruiken verkeersregels als leidraad, maar zullen als het er op aan komt eerder handelen naar hun gevoel dan naar de regels." VVN beaamt de verschillen: "In Oost-Europa gaat men anders met elkaar om. Bij pech aarzelt men niet naar andere weggebruikers te wuiven om hulp. In Nederland is de weg daar niet op ingericht: het is druk en de snelheden zijn vaak hoog."

Voorlichting

Op verschillende manieren wordt al actie ondernomen om Oost-Europeanen te informeren over verkeer en verkeersregels in Nederland. Zo verzorgt de uitzendbranche bij aankomst in Nederland voorlichtingsbijeenkomsten waarin het verkeer aan bod komt. Vaak in samenwerking met de regionale politie. Ook verspreiden ROV's (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) folders met de belangrijkste verkeersregels in onder andere het Pools, Russisch en Roemeens.

Polpolsku besteedt in haar eerstvolgende editie aandacht aan oversteken op de snelweg.