Gemeente Alkmaar


Alkmaar stopt met gratis busvervoer op zaterdag

Alkmaar, 10 november 2010

Gemeente bekijkt alternatieven om openbaar vervoer te stimuleren

Vorig jaar oktober is in Alkmaar een proef gestart met gratis busvervoer op zaterdag. Hierbij is een aantal doelstellingen vastgesteld. Uit de recente evaluatie blijkt dat de proef (slechts) deels geslaagd is. Wegens de hoge kosten die met het gratis busvervoer gepaard gaan, heeft de gemeente besloten te gaan kijken naar andere opties om het openbaar vervoer in en naar de stad te stimuleren. Aankomende zaterdag is de laatste dag waarop er gratis busvervoer is.

Proef gratis bus
De proef met de gratis bus startte op 1 oktober 2009 en had tot doel het bezoek aan de binnenstad via gratis openbaar vervoer te doen toenemen. Daarnaast was het doel de bekendheid van het openbaar vervoer te vergroten en het autogebruik te verminderen. De proef is slechts gedeeltelijk geslaagd. Zo is de het bezoek aan de binnenstad gestegen met 13%, terwijl de doelstelling 20% was. Tevens deden bijna alle reizigers die nu voor het eerst van de bus gebruik maakten een positieve ervaring op en weten nu beter waar en op welke lijn de bussen rijden. Vooral jongeren en gezinnen met kinderen waren sterk vertegenwoordigd als busreiziger op zaterdag.

Wel is er een deel van de mensen, die eerst op een andere manier naar de stad kwamen (fiets en auto), overgestapt op de bus. Maar het grootste deel daarvan is overgestapt van de fiets op de bus.

Openbaar vervoer belangrijk uitgangspunt
Omdat de doelstellingen slechts gedeeltelijk behaald zijn, vindt het college de forse investering niet gerechtvaardigd. Openbaar vervoer blijft een belangrijk uitgangspunt om de bereikbaarheid van de stad te bevorderen. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar mogelijk alternatieven, die niet per bus reizende inwoners van Alkmaar extra stimuleren meer per bus te reizen. Het gratis busvervoer van en naar de P+R terreinen in Alkmaar blijft wel bestaan.