Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 8 november 2010

Het Noordelijk Film Festival laat van zich horen

Het Noordelijk Film Festival laat op muzikaal gebied dit jaar goed van zich horen. Zo kunnen bezoekers op zaterdagavond uit hun dak gaan bij het swingende B-Movie Orchestra met de beste B-filmmuziek uit de jaren 60 en 70, wordt de filmklassieker J'Accuse! (1919) op zondag live voorzien van een meeslepende soundtrack en gaat op vrijdagavond de muziekperformance LENK ft. Adina Pintilie in première. De festivalsfeer wordt verder versterkt door de diverse live optredens in de festivalfoyer. Het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november in Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden.

Op zaterdagavond kan er op het festival gedanst worden tijdens een spetterend feest met het sensueel muzikale B-Movie Orchestra. The B-Movie Orchestra speelt de meest waanzinnige A-muziek uit die zo onweerstaanbare B-films uit de jaren 60 en 70, ofwel "funky bigband psycho-beat for erotic thrilling fiction." De muziek wordt ondersteund door een B-film show van de interactieve theaterontwerpers van The Blue Noise Department. Bij wijze van afterparty kan het publiek later die avond genieten van de fascinerende cultfilm Amer.

Wat gebeurt er als je de filmklassieker J'Accuse! (1919), de eerste anti-oorlogsfilm uit de geschiedenis, live voorziet van een moderne soundtrack? De J'Accuse!-band ging de uitdaging aan en versterkt en becommentarieert met een bezetting van cello tot iPhone de soms beklemmende, soms romantische sfeer van de film. De onlangs gerestaureerde film met levensechte oorlogsbeelden krijgt op deze manier een geheel nieuwe dimensie. Op vrijdagavond vindt de muziekpremière plaats van LENK ft. Adina Pintilie, een internationale samenwerking tussen de Roemeense filmmaakster Adina Pintilie en de Friese muzikanten van LENK, onder leiding van componist Jos Blomsma. De film Balastiera #186 van de Roemeense cineaste is een visueel gedicht over afzondering, gezelschap en het onvermogen contact te maken. Geïnspireerd door de film componeerde Blomsma muziek bij het werk van Pintilie. Geen traditionele soundtrack, maar een totaalcompositie waarin beeld en muziek gelijk opgaan.

Onder de noemer NFF Sound vinden er iedere dag een aantal optredens plaats in de festivalfoyer van Stadsschouwburg De Harmonie. Verwacht onder andere surrealistische popmuziek van Flux, folky gitaarliedjes van Kashmere Hakim, platen uit de periferie van de muziekgeschiedenis door Radio Ascona en swingende gypsy, folk en latin van Vinsky Project. In het kader van het Friesland Pop Talent Stage maken Dina Drinks Tea, Madera en Novelle hun opwachting. Daarnaast speelt The Forrester Soundtrack gevoelige luisterliedjes, draait dj Ingrid Koetzier alle muziekstijlen in een dansbare mix en speelt Fauvist Nederlandstalige flamenco, blues en fado.

Wie muziek liever op het witte doek beleeft kan op het festival natuurlijk ook zijn of haar hart ophalen bij films als Beats of Freedom, Skinnskatteberg en The Runaways. Ook is er een speciale festivalroute, 'Oorwarmers', die de bezoeker leidt langs muzikale festivalonderdelen, live en op celluloid.

Meer informatie over het filmfestivalprogramma is te vinden op de website van het festival: www.noordelijkfilmfestival.nl . Daarnaast is de programmakrant te vinden op honderden plaatsen in heel Nederland.

Het Noordelijk Film Festival is met ruim 25.000 bezoekers in ruim vier dagen één van de grootste culturele evenementen van Noord-Nederland. In 2010 vindt de 32ste editie plaats.

//////

Noot voor de redactie,