Ingezonden persbericht


Persbericht

Business update derde kwartaal 2010

- biedingsbericht ingediend bij AFM

- herfinanciering geëffectueerd

- grafische branche blijft in onbalans

- geen uitspraken over te verwachten resultaat 2010

Status voorbereidingen openbaar bod
In het gezamenlijke persbericht van Printing Holding B.V. en Roto Smeets Group van 5 oktober jl. over het verloop van de voorbereidingen voor het openbaar bod op alle gewone aandelen van Roto Smeets Group, werd aangegeven dat de bieder verwachtte voor het einde van oktober 2010 bij de stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht in te dienen.

Op 18 oktober jl. is het biedingsbericht ter goedkeuring ingediend, echter door aanvullende vragen van de AFM is het niet gelukt het biedingsbericht voor eind oktober algemeen verkrijgbaar te stellen. Omdat publicatie nu meer dan vier maanden na afloop van het eerste halfjaar plaatsvindt moet er op grond van het Besluit openbare biedingen bij de financiële gegevens over het lopende boekjaar een reviewverklaring van de accountant worden opgenomen.

Samen met de bieder wordt nu gewerkt aan de beantwoording van de aanvullende vragen van de AFM. Zodra zicht is op een nader tijdstip inzake de formele goedkeuring van het biedingsbericht door de AFM zullen we daar melding van maken.

Financiële positie
Ten opzichte van het derde kwartaal 2009 is het verwerkte Europese papiervolume weliswaar licht gestegen, maar er is nog geen herstel van het prijsniveau zichtbaar. Mede ook onder invloed van de afgebouwde capaciteit bij Roto Smeets Etten, de sluiting van Roto Smeets Utrecht en de aanhoudende prijsdruk is de toegevoegde waarde ten opzichte van 2009 verder gedaald.

Cumulatief tot en met het derde kwartaal zijn de arbeidskosten door de uitgevoerde reorganisatie met ruim 14% gedaald ten opzichte van dezelfde periode 2009. De overige kosten namen in dezelfde periode met ruim 17% af.

Zoals eerder aangegeven zullen de effecten van de uitgevoerde ingrepen en de daarmee samenhangende kostenbesparingen pas vanaf 2011 volledig bijdragen aan een herstel van het operationele resultaat.

Financiering
Onder meer door de uitbetaling van het laatste gedeelte van het sociaal passief is de rentedragende schuld in het derde kwartaal 2010 ten opzichte van het halfjaar 2010 met een bedrag van EUR 3,8 mln toegenomen tot EUR 82,5 mln (ultimo tweede kwartaal EUR 78,7 mln). Ten behoeve van de financiering van de inmiddels geïnstalleerde 72 pagina drukpers voor Roto Smeets Weert is een financiële lease met Amstellease afgesloten. De met de banken overeengekomen herfinanciering is geëffectueerd. De factorovereenkomst met Fortis Commercial Finance en de kredietovereenkomsten met ABN Amro en ING Bank zijn geheel afgerond.

Marktontwikkelingen
De business line Print Productions heeft een focus op drie hoofdterreinen: tijdschriften, catalogi en huis-aan-huis drukwerk.

Voor wat betreft publiekstijdschriften ligt er een nadrukkelijke focus bij uitgeverijen op de snelle ontwikkeling van magazine-applicaties voor recent geïntroduceerde tablets, zoals de iPad van Apple en neemt de introductie van nieuwe titels af. Objectief gezien blijft print veruit het grootste aandeel hebben in dit segment. Op de markt voor huis-aan-huis opdrachten woedt nationaal en internationaal nog steeds een hevige concurrentieslag om de gunst van de opdrachtgever. Andermaal heeft onderzoek bewezen dat frequent (wekelijks) huis-aan-huis reclamedrukwerk voor retailers leidt tot een substantieel hogere traffic in de betreffende winkels. In de catalogimarkt zoeken opdrachtgevers naar de balans in de mix van print en online, waarbij deze elkaar eerder lijken te versterken dan dat print wordt verdrongen.

De markt voor Marketing Communications ontwikkelt zich gunstig. MediaPartners Group heeft ook in het derde kwartaal weer nieuwe opdrachtgevers aan zich verbonden en goede resultaten geboekt.

Faillissementen binnen de grafische industrie volgen elkaar steeds sneller op en de getroffen bedrijven kennen een steeds grotere omvang. Echter tot op heden draagt dit niet bij tot een wezenlijk herstel van de branche, noch in Nederland, noch in Europa. Dit in tegenstelling tot andere bedrijfstakken waar de economie lijkt aan te trekken en positieve resultaten worden bereikt.

De grafische industrie blijft onrustig. Ondanks het wegvallen van enkele collega-bedrijven blijft de concurrentie onverminderd scherp, met alle effecten van dien. Daarnaast lijken grondstof- en dienstenprijsstijgingen (vracht, energie, inkt, papier) onontkoombaar. Tegen deze achtergrond blijven we een volle bezettingsstrategie voeren.

Toelichting belangrijke gebeurtenissen
De afgelopen periode hebben we melding gemaakt van een aantal grote contracten die zijn afgesloten.

Bijvoorbeeld met Northern & Shell, een van de grotere krantenuitgeverijen van Engeland, heeft Roto Smeets Group een miljoenencontract gesloten voor de productie van vier wekelijkse kleursupplementen gedurende de komende vijf jaar. Te beginnen in januari 2011, zullen iedere week vier kleursupplementen in de drukkerijen Roto Smeets Deventer, Roto Smeets Etten en Roto Smeets Weert worden geproduceerd. Deze supplementen worden, inclusief commerciële inserts, ingestoken in de krantentitels van Express Newspapers. Dit contract is een belangrijke aanvulling op de portefeuille wekelijkse magazines die Roto Smeets Group produceert voor de uitgevers in Noordwest-Europa.

Met Veronica Uitgeverij B.V. heeft Roto Smeets Group de drukovereenkomst voor Veronica Magazine, het grootste publiekstijdschrift van Nederland, verlengd tot eind 2013. De druk- en nabewerkingovereenkomst bestaat uit het in diepdruk vervaardigen van het binnenwerk, het in rotatieoffset produceren van het omslag alsmede de afwerking van het blad. Daarnaast zorgt Roto Smeets voor het gereed maken van de distributie van zowel de abonnee- als losse verkoopoplage. De productie van Veronica Magazine wordt, grotendeels, verzorgd door de diepdruklocatie van Roto Smeets te Deventer.

Nu de herstructurering bij Roto Smeets Etten, een van de twee productielocaties van Roto Smeets Diepdruk, is afgerond, is besloten de huidige Algemeen Directeur, Gerald Petersen, per 1 november over te plaatsen naar Roto Smeets Weert waar hij Diederik Fetter als Algemeen Directeur is opgevolgd. Diederik Fetter heeft aangegeven dat hij om redenen van persoonlijke aard zijn carrière buiten het concern wenst voort te zetten.

De leiding binnen Roto Smeets Etten is overgenomen door Peter Bruijn, Hoofd van de Productieafdeling, die tot Plantmanager is benoemd. Hij legt verantwoording af aan de Algemeen Directeur Diepdruk, Henning Pluym, die kantoor houdt bij Roto Smeets Deventer.

Vooruitzichten
Zolang de grafische branche in onbalans blijft, is het voor de Roto Smeets Group niet goed mogelijk verantwoorde uitspraken te doen over het te verwachten resultaat voor 2010. Roto Smeets Group is ervan overtuigd dat de bedrijfstak tot de onvermijdelijke conclusie moet komen dat het aanbieden van zijn producten en diensten met een lage of geen marge of zelfs onder kostprijs niet houdbaar is. De grafische industrie kan de marge-erosie alleen verminderen door productiecapaciteit op te leggen en de prijzen te verhogen om zo de winstgevendheid van de operaties weer te herstellen.

Financiële kalender 2010:
Publicatie jaarcijfers 2010: 17 maart 2011
Verschijnen jaarverslag 2010 29 maart 2011
Algemene Vergadering van Aandeelhouders 11 mei 2011 Business update 1e kwartaal 2011 11 mei 2011 Halfjaarcijfers 2011 25 augustus 2011
Business update 3e kwartaal 2011 10 november 2011

Roto Smeets Group NV
Raad van Bestuur

Deventer, 10 november 2010