Gebrekkig intelligent HRbeleid krijgen organisatiesals boemerang terug

10/11/2010 07:00

Yacht

Persbericht

Diemen, 10 november 2010

Problemen worden gesignaleerd, maar handelen blijft uit

Gebrek aan intelligent HR-beleid krijgen organisaties straks als boemerang terug

Onder meer de overheid en de energiebranche moeten zich grote zorgen maken voor de toekomst. Het blijkt dat deze branches zich nauwelijks voorbereiden op de toekomst. De branches zouden het voorbeeld moeten volgen van de industrie waar - als gevolg van steeds snellere cyclische schommelingen - intensiever wordt nagedacht over welke kennis op welk moment nodig is.

"Organisaties moeten de confrontatie met zichzelf aangaan. Driekwart zegt dat ze goed nadenken over welke kennis in de toekomst nodig is om de gestelde doelen te realiseren, maar slechts een derde handelt daar ook naar. Tel ik ieder jaar fte's of besef ik dat de veranderingen op de arbeidsmarkt zich razendsnel voltrekken en kijk ik daarom naar kennis, kunde en kwaliteit", aldus Peter Hulsbos, algemeen directeur van Yacht naar aanleiding van een door Marktresponse uitgevoerd onderzoek onder 1.346 ondernemingen.

Boemerangeffect

"Organisaties reageren traditiegetrouw en defensief op de crisis. Gevraagd naar de toekomstige uitdagingen voor de nabije toekomst dan ligt de focus vooral op kostenbeheersing (60%), flexibilisering van de organisatie (45%) en verhoging van de productiviteit (38%). Maar de kostenbesparing van vandaag lijkt de kostenstijging van de toekomst te zijn. Want dat de uitstroom aan kennis daarbij op de koop wordt toegenomen is korte-termijn-denken en dat is niet de oplossing. Integendeel, kennis die essentieel is voor je bedrijfsvoering wordt in tijden van teruggang te makkelijk terzijde geschoven. Die boemerang krijg je later terug", aldus Hulsbos.

Slimmer HR beleid

Hulsbos: "We moeten anders kijken naar mens en werk. Het belang van de toekomstige schaarste aan kennis wordt onvoldoende onderkend. Hoewel de industrie vooroploopt, in het denken over hoe te kunnen beschikken over de juiste kennis, moeten zij kijken waar ze die kennis straks vandaan halen. Welke eisen stellen toekomstige technici aan werk? Hoe kun je straks een dertiger met twee kinderen nog aan je binden? Of neem bijvoorbeeld de overheid. De overheid trapt vaak in dezelfde valkuil: mensen worden nu ontslagen om aan de bezuinigingseisen te kunnen voldoen. Maar daarmee vertrekt nu kennis die in de toekomst niet of nauwelijks meer aan te trekken is. Want tegen de tijd dat de overheid weer uit het economische dal klimt zijn de beste mensen al weer elders aan het werk. In de energiebranche zien we dat geprobeerd wordt op de traditionele manier mensen te werven. Dat heeft in het verleden succesvol gewerkt. Zij willen altijd alles zelf organiseren. Waarom organiseer je als energiesector niet een gezamenlijk wervingsapparaat en zorg er voor dat je kennis slim inkoopt en kunt borgen."

Wendbaarheidsvizier

De toekomst vraagt organisaties flexibeler en efficiënter te zijn. Peter Hulsbos: "Organisaties zullen kennis anders en slimmer moeten organiseren. Ze zullen wendbaar moeten worden om beter te kunnen anticiperen en mee te kunnen gaan in deze dynamiek. Door wendbaar te zijn ben je als organisatie in staat concurrerend te blijven en je continuïteit te waarborgen. Yacht heeft het Wendbaarheidsvizier ontwikkeld. Een instrument om te achterhalen welke onderdelen in een organisatie een bijdrage kunnen leveren aan de wendbaarheid. Op basis van deze analyse kan worden besloten welke stappen een organisatie kan nemen om wendbaarder te worden. Wat is er al in de organisatie en waar kan aan gewerkt worden?"





http://www.yacht.nl