Gemeente Ede

dinsdag, 9 november 2010

WMO Raad en WMO Platform gaan op in Adviesraad WMO vanaf januari 2011


Het gemeentebestuur wil een nieuwe Adviesraad WMO in het leven roepen. Deze organisatie moet de WMO Raad en het WMO Platform vervangen.

Bij de invoering van de WMO bestonden er goede argumenten om de participatie van de burger bij twee adviesorganen te leggen. Uitgangspunt van beleid was nog het recht op een individuele voorziening zoals die bestond in de Wet voorzieningen gehandicapten(WVG).Door nieuwe ontwikkelingen in het denken over de WMO zijn deze argumenten achterhaald. Niet langer is het recht op een individuele voorziening leidend. In de WMO staan de eigen mogelijkheden van de burger om deel te nemen aan het maatschappelijk leven voorop. Ondersteunend daaraan zijn het sociale netwerk, de algemene en collectieve voorzieningen en zonodig de ondersteuning door het gebruik van een individuele voorziening. De WMO beleidsvorming en uitvoering wil de gemeente in deze volgorde en samenhang benaderen.

Daarom stelt het gemeentebestuur voor om beide adviesraden ineen te schuiven en om te vormen tot een Adviesraad WMO bestaande uit twaalf leden met een onafhankelijke voorzitter. Deze raad kan naar eigen inzicht commissies installeren die op de prestatievelden deskundigheid kan verwerven en de adviezen van de Adviesraad kunnen voorbereiden. De huidige budgetten voor de WMO raad en het platform kunnen worden ineengeschoven waardoor op jaarbasis 16.000 euro beschikbaar komt.

Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maakt om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp.