Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

135_2010

Sittard-Geleen neemt nieuwe maatregelen tegen leegstand en verkrotting

Sittard-Geleen, 9 november 2010 - Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft besloten nieuwe maatregelen te nemen die ertoe bijdragen leegstand en verkrotting van panden verder tegen te gaan. De nieuwe maatregelen zijn nodig omdat leegstand in een aantal gevallen leidt tot verkrotting en dat gaat ten koste van het aanzien van het straatbeeld en de leefbaarheid. Bovendien leidt dit tot subjectieve onveiligheid.

,,De gemeente kan het probleem van leegstand niet oplossen, want soms heb je met partijen of situaties te maken die je niet kan beïnvloeden. De gemeente kan wel een pro-actieve benadering kiezen en daar waar mogelijk instrumenten inzetten om te proberen verkrotting te voorkomen en leegstand te bestrijden,' aldus wethouder Ruud Guyt (Volkshuisvesting). ,,Een van de belangrijkste instrumenten die we nu invoeren is de maatregel om bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en initiatieven eerst te bepalen of het initiatief binnen bestaande gebouwen of bestemmingen te realiseren is. Per situatie bekijkt de gemeente welke maatregel, vanwege effect en kosten, het best ingezet kan worden.'

Nieuwe maatregelen

Naast deze herstructureringsmaatregel zullen waar mogelijk in toekomstige overeenkomsten, waarbij de gemeente partij is, bepalingen worden opgenomen inzake beheer, onderhoud en sloop. Ook worden de maatregelen uit de voormalige leefmilieuverordening onderzocht en zo mogelijk toegepast in de bestemmingsplannen voor het centrum.

In 2009 is een woningbehoefte-onderzoek uitgevoerd. De resultaten worden gebruikt om te komen tot afspraken en overeenkomsten rond de realisatie van woningen. Bij het Ondernemershuis zal een actueel overzicht aanwezig zijn van leegstaande of beschikbare bedrijfspanden om ondernemers die zich in de gemeente willen vestigen beter te kunnen bedienen. Verder komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor het oprichten van een Stadsontwikkelingsmaatschappij, waarin beleggers/eigenaren, ondernemers en gemeente participeren. Vanuit deze samenwerking kunnen de zogenaamde 'rotte' plekken worden opgekocht en aangepakt. In het handhavingsprogramma zal repressief welstandstoezicht en toezicht op het beschermd stadsgezicht opgenomen worden. Ten slotte wordt er een meldpunt leegstand alsook een werkgroep leegstand opgericht en er komt een leegstandcoördinator.

Eerder zette de gemeente al in op maatregelen, zoals het herbestemmen van leegstaande panden, het voeren van parkmanagement, prestatieafspraken met woningcorporaties en tijdelijke verhuur.


---




Gemeente Sittard-Geleen