Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 november 2010

Le Quattro volte van Michelangelo Frammartino (Italië 2010)

Le quattro volte

Tijdens de openingsavond van het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden op woensdag 10 november 2010 beleeft Le quattro volte, de tweede speelfilm van de Italiaanse filmmaker Michelangelo Frammartino, zijn Nederlandse première. Frammartino, die eerder de aandacht op zich vestigde met Il dono (2003), zal de avond bijwonen. Le quattro volte beleefde dit jaar zijn première tijdens het Cannes-filmfestival (Quinzaine des Réalisateurs/Director's Fortnight) en sleepte in de maanden daarop diverse festivalprijzen in de wacht, onder andere in Cannes zelf (Europa Cinemas Label voor beste Europese film), in Wroclaw (publieksprijs), Reykjavik (beste film, Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek) en Annecy (Grote Prijs). Het herdershondje Vuk kreeg van de alternatieve Palm Dog-jury in Cannes de Speciale Jury Prijs toegekend. EYE Film Instituut Nederland brengt vanaf 23 december 2010 Le quattro volte in zeven kopieën uit in zes steden: EYE Vondelpark (Amsterdam), Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster (Rotterdam), Lux (Nijmegen), Images (Groningen) en Filmtheater 't Hoogt (Utrecht). De distributie van Le quattro volte volgt op de eerdere uitbreng van Il dono in Nederland (2004) door EYE - toen nog Filmmuseum.

Synopsis
Le quattro volte is een stilistisch geraffineerd portret van het plattelandsleven in Zuid-Italië, waar waar de dagen verglijden volgens de onveranderlijke cycli van de natuur. In een poëtisch vierluik schetst Frammartino het bestaan van een oude herder die temidden van zijn geiten zijn laatste dagen slijt in een dorpje in de heuvels van Calabrië. De meeste dorpelingen hebben de streek allang verlaten en zijn naar de grote stad getrokken. Ondertussen volgen we de eerste stapjes van een pasgeboren geitje, het verschieten van de kleuren van een vijgenboom met de seizoenen en de transformatie van een grote naaldboom tot houtskool. Le quattro volte is een intrigerende, ontroerende film op de grens van fictie en documentaire, met tal van verassende en humoristische momenten.

Interviews
Michelangelo Frammartino is beschikbaar voor interviews op donderdag 11 november (in Leeuwarden) tussen 11.00 - 13.00 en 14.00 - 16.00. Graag aanmelden vóór woensdag 10 november 2010 bij Marnix van Wijk, pers- en pr-attaché EYE Film Instituut Nederland, 020 - 5891 405 (direct), 06 - 2783 2016 (mobiel) of marnixvanwijk@eyefilm.nl.

Vertoningen (Noordelijk Filmfestival Leeuwarden)
Woensdag 10/11: Aegonzaal, 20.00, in aanwezigheid van Michelangelo Frammartino. Donderdag 11/11: Friesland Zorgverzekeraar-zaal, 16.30, in aanwezigheid van Michelangelo Frammartino.

Informatie
Italiaanse website: www.lequattrovolte.it Internationale persmap: http://www.coproductionoffice.eu/catalogue/downloads-films/37/LQV.pdf