Data recovery software niet heilig


Onkundig gebruik leidt tot meer beschadiging en verlies van data

AMSTERDAM, 20101110 -- Hoewel het met data recovery software mogelijk is om zelf verloren data terug te halen, blijkt dat in de praktijk juist vaak data definitief verloren gaat. "Data recovery is een vak apart. Mensen die daar niet dagelijks mee bezig zijn, doen in de regel meer schade dan goed bij een poging verloren data te herstellen", zegt Jeffrey Broer, directeur van Reqor Data recovery. Hieronder de adviezen op een rij.

Er zijn veel verschillende softwarepakketten voor data recovery op de markt. Het grootste probleem bij doe-het-zelvers is dat zij de data die de software heeft kunnen terughalen weer naar de originele schijf proberen te schrijven. "Dat kan een computer niet aan. Hij moet data die officieel verloren is gegaan terugschrijven naar een andere schijf dan de schijf waar hij het gevonden heeft. Als de teruggehaalde data naar een andere schijf wordt geschreven, gaat het vaak goed, maar als mensen het terug proberen te schrijven naar de originele schijf, kunnen wij er vervolgens ook weinig meer aan redden", aldus Broer.

Recovery ernstig bemoeilijkt
Ook het installeren van data recovery software nadat er data verloren is gegaan, is een veelgemaakte fout. Op het moment dat er een programma geïnstalleerd wordt, kan data die teruggehaald had moeten worden, overschreven worden en is daarmee definitief verloren gegaan. "Op het moment dat iemand erachter komt dat er mogelijk data verloren is gegaan, bijvoorbeeld na het opnieuw installeren van een computer, moet de pc direct uitgezet worden. Vervolgens kan de harde schijf in een andere computer worden gedaan, waar het data recovery programma al op geïnstalleerd staat, en kan de scan worden uitgevoerd." Broer schat dat van alle data recovery verzoeken die zijn bedrijf krijgt en waar geen succesvolle recovery mogelijk was, in ruim 60 procent van de gevallen de recovery ernstig bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt is, doordat particulieren of automatiseerders zelf al een onoordeelkundige poging hebben gewaagd. Een van de key zaken daarin is NON-write procedures; met speciale middelen er voor zorgen dat er absoluut geen schrijfbewegingen naar een datadrager gedaan worden, hoe klein ook. (Log-files, RAID parameters, etc.)


Fysieke fouten
Niet alleen bij logische fouten wordt zelf geprobeerd om de data te herstellen. Ook bij fysieke fouten hopen mensen zelf de harde schijf weer aan de praat te krijgen. Er worden verschillende pogingen ondernomen, waardoor de beschadigde harde schijf teveel gebruikt wordt. Hierdoor kunnen lees-/schrijfkoppen de datalaag dermate beschadigen dat recovery niet meer mogelijk is. "We krijgen hier soms schijven binnen waar het slijpsel op zit", zegt Broer. "Als de magnetische laag weg is, valt er niets meer van te maken." Soms wordt geprobeerd om een fysieke fout met behulp van data recovery software op te lossen, maar ook dat is zinloos. "Als de schijf niet wordt gezien door de computer, moet de pc direct uitgezet worden. Als dat niet gebeurt, is er de kans op meer interne schade, waardoor succesvolle recovery lastig wordt."

Specialisten lonen de moeite
Broer adviseert data recovery uit te besteden aan specialisten. "Experts weten wat ze doen en hebben de kennis en know how in huis om eventueel ook hardware- en firmwareproblemen in de harde schijf op te lossen. We zien nog te vaak dat mensen met hun fysiek gecrashte schijf naar de computerwinkel op de hoek gaan, op zich logisch, maar een openhartoperatie laat je in het ziekenhuis uitvoeren en niet door de huisarts, hoe kundig deze ook is." Data recovery, voor zowel particulieren als bedrijven, is en blijft een specialistische zaak. Het inschakelen van professionals loont daarom vrijwel altijd de moeite.

Over Reqor Data company
Reqor Data company levert data recovery diensten en opereert binnen de Benelux. Reqor specialiseert zich al meer dan 15 jaar in data recovery en heeft de beschikking over een eigen technisch laboratorium en clean room. Met de toename van kritisch en complex dataverkeer past Reqor haar diensten continu aan conform de marktbehoefte. Reqor Data company kent een geheimhoudingsplicht en gaat met de grootste zorg om met bedrijfskritische bedrijfsinformatie van klanten.