GroenLinks Centrum bepleit beter beleid cameratoezicht


AMSTERDAM, 20101110 -- In de commissie Algemene Zaken van het Stadsdeel Amsterdam Centrum heeft GroenLinks aan de hand van een evaluatierapport bepleit de noodzaak van camera's per geval beter aan te tonen, een aantal camera's te verwijderen en het camera-assortiment uit te breiden met een aantal slimmere, draadloze camera's die snel en tijdelijk ingezet kunnen worden bij acute veiligheidsproblemen.

Bijna alle partijen in de deelraad schaarden zich achter de voorstellen van stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren, waaronder het voorstel om nut en noodzaak per camera vast te stellen, in plaats van per gebied. De GroenLinks fractie bepleitte het verwijderen van die camera's die nu weinig effect hebben.

Fractievoorzitter Jorrit Nuijens: " De evaluatie laat zien dat veel van de kritiek die GroenLinks altijd heeft gehad op cameratoezicht gegrond is, maar biedt ook aanknopingspunten voor een slimmer en proportioneler beleid. Het middel is zo zwaar, dat we de verplichting hebben het op de meest zorgvuldige manier in te zetten, en dus ook op de kortst mogelijke manier".

Cameratoezicht is altijd gepresenteerd als tijdelijke maatregel. Toch blijven camera's soms jaren hangen, ook als ze geen doel meer dienen. Dit komt mede omdat omwonenden hechten aan de camera's voor een veilig gevoel.

Nuijens: "Wij vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, maar roepen het dagelijks bestuur op tot zorgvuldig overleg met bewoners, zodat ze uit kunnen leggen welke camera's niet noodzakelijk of proportioneel zijn. Als die camera's verwijderd zijn, kan het camerabestand worden verbeterd met een aantal nieuwe camera's die snel voor korte termijn doeleinden kunnen worden ingezet. Dat is slimmer en proportioneler".

Draadloze camera's kunnen sneller worden ingezet en eerder worden weggehaald. GroenLinks stelde wel als voorwaarde dat per camera duidelijk moet zijn dat er zwaarwegende redenen zijn, dat er geen andere oplossing is en wanneer ze kunnen worden verwijderd.

Ten slotte, nu betalen stadsdeel en gemeente alle kosten. In alle andere grote steden betaalt de politie mee. GroenLinks wil dat gekeken wordt of en hoe de politie ook in het centrum bij kan dragen in de kosten.





Ingezonden persbericht