Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/117650.pdf

DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 8 november 2010
(OR. en)
15964/10
PRESSE 295
Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger,
Catherine Ashton, namens de Europese Unie over de
bekendmaking van het eindrapport van de EU-
verkiezingswaarnemingsmissie naar Ethiopië van 2010 De Europese Unie dankt de EU-verkiezingswaarnemingsmissie (EUEOM) voor de onpartijdige en onafhankelijke evaluatie van het verkiezingsproces in Ethiopië, en neemt nota van de bevindingen en aanbevelingen in het eindrapport van deze missie. De Europese Unie betreurt dat men het niet eens is kunnen worden over de presentatie van het eindrapport door de hoofdverkiezingswaarnemer, de heer Thijs Berman, aan de Ethiopische regering in Addis Abeba, zoals gebruikelijk is bij EU-verkiezings- waarnemingsmissies.
De Europese Unie verzoekt de regering van Ethiopië om het eindrapport, nu dat is bekendgemaakt, ter harte te nemen en de erin vervatte aanbevelingen zorgvuldig te overwegen.
De Europese Unie hecht veel belang aan de bevordering van de mensenrechten, democratisch bestuur en de rechtsstaat, en zal de dialoog over deze gezamenlijke waarden met Ethiopië blijven voeren.

15964/10 2
NL
De Europese Unie verklaart zich opnieuw bereid om de Ethiopische doelstellingen inzake armoedebestrijding en economische en sociale ontwikkeling, zoals beschreven in het nationaal plan voor groei en omschakeling, te blijven ondersteunen. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië*, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië* en IJsland**, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

** IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.




Raad van de Europese Unie