Ingezonden persbericht


SBK past in samenspraak met NEN Bepalingsmethode en Nationale Milieudatabase aan

De Europese normen EN 15804 en EN 15978 over het bepalen van de duurzaamheid van bouwproducten en bouwwerken zijn bijna gereed. Zodra deze gepubliceerd zijn, moet de nationale norm NEN 8006:2004 worden ingetrokken; dit volgens de Europese afspraken.

Omdat de Bepalingsmethode en de Nationale Milieudatabase nu nog zijn gebaseerd op NEN 8006, zal deze op een aantal punten worden aangepast. Stichting Bouwkwaliteit (SBK) zal in afstemming met NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) zorgen dat de Nationale Milieudatabase en de bepalingsmethode aansluiten op deze Europese normen.

Belang SBK milieudatabase

Stichting Bouwkwaliteit (SBK) is de beheerder van de bepalingsmethode materiaalgebonden milieuprestaties van gebouwen en GWW-werken, inclusief de daaraan verbonden Nationale Milieudatabase. Deze data moeten eenduidig en betrouwbaar zijn.

In het verleden gebruikten verschillende partijen eigen instrumenten en data. Dit leidde tot verschillende niet vergelijkbare uitkomsten. En dat zorgde bij marktpartijen voor verwarring en weerstand tegen het gebruik van de instrumenten. Ook ontbrak de aansluiting met de MRPI-bladen (milieurelevante productinformatie). Op initiatief van de verschillende instrumenteigenaren en de stichting MRPI is een geharmoniseerde bepalingsmethode - inclusief Nationale Milieudatabase - ontwikkeld om de milieueffecten van materialen op gebouwniveau te bepalen. Deze Milieudatabase is nu gebaseerd op de NEN 8006:2004 incl A1:2008 Milieugegevens van bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen voor opname in een milieuverklaring - Bepalingsmethode volgens de levenscyclusanalysemethode (LCA).

Gezamenlijk belang

Nu deze norm wordt vervangen door Europese normen gaat SBK in samenspraak met NEN de bepalingsmethode en de Nationale milieudatabase hieraan aanpassen. Betrokken partijen verwachten dat de resultaten van dit project allicht ook kunnen worden toegepast bij afspraken over duurzaamheid van gebouwen en bouwwerken, duurzaam inkopen en ook de ontwikkeling van milieuvoorschriften in het nieuwe Bouwbesluit.