Ingezonden persbericht


()

()

10 november 2010

Studenten helpen minima van Utrecht met administratie

Studenten maatschappelijk werk en recht van Hogeschool Utrecht (HU) werken samen met de gemeente Utrecht. Ze ordenen de administratie van inwoners met een minimum inkomen, voor het project 'Utrechtse Opruimdagen'. Van 15 tot en met 18 november bieden de studenten hulp en vragen eventuele voorzieningen aan, zoals kwijtscheldingen gemeentelijke heffingen, zorgtoeslag, U-pas en langdurigheidstoeslag. De 'Utrechtse Opruimdagen' vinden voor de eerste keer plaats en zijn initiatief van Eelco Koot, docent Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HU, en de studenten. Het project is onderdeel van de minor 'Geld & Schulden'.

Rein Strikwerda, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening: "Het jaar 2010 is het jaar van de armoede in Nederland. We vinden het belangrijk om mensen met een minimum inkomen te helpen ordenen en hun te wijzen op eventuele voorzieningen. Hierdoor krijgen ze weer overzicht in hun administratie en wellicht een leuk extraatje, als blijkt dat ze recht hebben op een toeslag."

De studenten werken vanuit twee gemeentelijke locaties in Utrecht: de Afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Jacobsstraat 300 en Werkplein 't Goylaan, 't Goylaan 127. Bewoners kunnen hier - zonder afspraak - terecht tussen 9.00 uur en 17.00 uur met vragen zoals: 'Hoe krijg ik mijn administratie op orde?' En: 'Op welke voorzieningen heb ik eventueel nog recht?' Tijdens deze dagen ligt er voor de eerste 100 bezoekers een gratis energie-bespaar-box klaar.

Eelco Koot: "Een goede financiële huishouding begint met een geordende administratie. Met dit project willen we benadrukken dat leren omgaan met geld een rol moet spelen in het onderwijs."

Rinda den Besten, wethouder gemeente Utrecht: ''Ik vind het goed dat de studenten de samenwerking met ons hebben opgezocht. Zij krijgen de ruimte om praktijkervaring op te doen en wij slaan weer een slag in het voorkomen van geldproblemen bij inwoners."

De HU wil dat studenten in een praktijkgerichte omgeving hun onderwijs vorm kunnen geven. Een nauwe verbinding met de praktijk is van belang.


---



Ingezonden persbericht