Ingezonden persbericht


Ede, 10 november 2010

EMBARGO TOT 19.30 UUR

Nijhof Baarn

winnaar 'Human Capital Award 2010 retail

Nijhof bouw- en woonwaren in Baarn is winnaar geworden van de Human Capital Award 2010 retail. 'Het bedrijf overlegt in deze economisch lastige tijd uitstekende cijfers op het terrein van omzet, ziekteverzuim en personeelsverloop', staat in het juryrapport. 'Het bedrijf heeft een duidelijk businessconcept en koppelt dat aan de rol en het functioneren van de 270 medewerkers. Human Capital Management is bij Nijhof geen 'way of saying, it is a way of living.'

Bij Nijhof zijn verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid van medewerkers centrale begrippen, maar waarbij het bedrijfseconomisch perspectief voorop staat. Een talent-managementsysteem zorgt er voor dat veel aandacht wordt besteed aan het plaatsen van medewerkers in een bij hun competenties passende functie. Het systeem motiveert en prikkelt medewerkers om zichzelf te blijven ontwikkelen. Veel leidinggevende medewerkers begonnen bij Nijhof in een aanvangsfunctie op lager niveau.

Nijhof ontving vanavond de prijs tijdens de gala-avond van de Retail Jaarpijs in Hilversum. Peter Cras, juryvoorzitter en algemeen directeur van Kenniscentrum Handel, reikte de prijs uit. Cras: 'Vrijwel alle bedrijven zéggen en vinden dat de kwaliteit van medewerkers van groot belang is, maar in de praktijk blijft het bij veel bedrijven hangen op woorden en goede bedoelingen. Bij hen is human capital management een 'way of saying'. Bij Nijhof kun je vaststellen dat de aansturing van mensen gekoppeld is aan de bedrijfsdoelstellingen en dat de inzet en ontwikkeling van medewerkers in de dagelijkse praktijk daarop is gericht. Bij Nijhof is human capital management dus geen 'way of saying', maar een 'way of living'.'

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, onderwijs en het organiserende Kenniscentrum Handel, kijkt bij het beoordelen van de kandidaten voor de Award naar een mix van harde criteria (personeelsverloop, omzetontwikkeling, ziekteverzuim etc.) en expertoordelen. Niet in de laatste plaats wordt er ook naar gekeken of opleiden en professionaliseren van medewerkers niet 'hapsnap' gebeurt, maar structureel onderdeel uitmaakt van het bedrijfsbeleid.

De Human Capital Award wordt uitgereikt aan het bedrijf dat er het best in slaagt om haar 'menselijk kapitaal' te verzilveren. Het op een structurele basis investeren in de professionalisering en ontwikkeling van medewerkers is goed voor de continuïteit en winstgevendheid van het bedrijf. Tegelijk biedt het medewerkers loopbaanperspectief en carrièremogelijkheden.

Eerdere winnaars van de Human Capital Award retail zijn: 2009: Schuurman Schoenen (Borne)
2008: Perry Sport (Utrecht)

2007: Bouwmarkt drive in Alex van Gruijthuijsen (Beneden Leeuwen) 2006: Jumbo supermarkt (Winterswijk)

2005: DA van der Doelen (Heesch)

2004: H&M (Ede)

2003: Plus Benders supermarkt (Venlo)
2002: Super de Boer (Rosmalen)


---


Noot voor redacties